Fii un bun administrator al vietii tale!
„Motivatia umana se manifesta rareori in comportament altfel decat in relatie cu situatia data si cu alti oameni”, spune psihologul Abraham H. Maslow, intemeietorul psihologiei umaniste.
In consens cu cele de mai sus poate ca acum este momentul sa ne ocupam de reducerea excesului ponderal si/sau de gasirea unor motivatii puternice, care sa ne sprijine in atingerea dezideratului. Presiunea exterioara este destul de mare „talia de viespe” fiind in top.
In mod paradoxal sanatatea este valorizata abia atunci cand se pierde; ea pare a fi un bun dat si garantat pe viata. In realitate nu este asa.
Viata este darul suprem si este limitat de timp. De noi depinde cum fortam aceste limite. Asteptarile, mandria, rusinea sau frica de esec - palesc in fata mortii.
Starea de sanatate este al doilea dar; insa si acesta este conditionat, in proportie covarsitoare, de actiunile noastre. Practic suntem administratorii propriei sanatati. De asemeni suntem administratorii sanatatii celor ce depind de noi dar si educatorii lor in acest sens.
Cum ati raspunde la intrebarea:” vreti sa fiti sanatosi , sa aveti o viata lunga si de buna calitate ? „ .
Cu siguranta ati striga in cor DAAAAAAAAAAAA.
Si ati constatat ca am mai introdus o variabila „calitatea vietii”.
Aveti dreptate, observatia este corecta! Si va voi spune de ce am facut-o: pentru ca durata de viata este, adesea, mai putin importanta, dar cu mult mai importanta este calitatea vietii.
Calitatea vietii este in stransa interdependenta cu starea de sanatate si de echilibru.
Desigur ca echilibrul ponderal nu garanteaza imunitate in fata bolii, dar diminueaza factorii de risc in dezvoltarea si agravarea unor afectiuni majore.
Tot A.H. Maslow atrage atentia ca organismul poate sa reactioneze intr-un mod neunitar cand facem mai multe lucruri in acelasi timp. De aceea este recomandabil ca in timp ce mananci sa lasi alte preocupari deoparte. Asta inseamna ca nu te uiti la televizor, nu stai in fata calculatorului si nici nu vorbesti la telefon, ci mananci in tihna. Studiile privind comportamentul alimentar arata ca atunci cand luam masa cu alte persoane avem tendinta sa mancam mai mult, de aceea iti recomand sa aplici proverbul „ pranzul imparte-l cu prietenul „ . Nu miza pe faptul ca te poti controla si vei manca doar jumatate de portie, este mai sigur sa ceri 2 tacamuri si 2 farfurii.
Nu toate comportamentele si reactiile sunt motivate de satisfacerea unor nevoi; multe dintre ele izvorasc din plictiseala, curiozitate, frustrare, pofte sau indeplinesc rol de substitut a ceva ori de mecanism de aparare. Aici lista exemplificarilor poate fi lunga asa ca ma rezum la trei exemple:
rontai in fata televizorului din plictiseala;
mananc salata de peste afumat, porumb, cartofi, mar verde/ananas si maioneza din curiozitate;
adeseori golul din dormitor ( singuratatea) ma face sa mananc noaptea prajituri dulci si moi, insiropate din abundenta.
Calitatea vietii conteaza, iar tu esti administratorul ei!
Ofera acest articol o alta perspectiva vietii tale ? Indiferent de raspuns acorda-ti un ragaz de cateva zile, fii cu tine, distreaza-te si apoi opreste-te si priveste inapoi.
Ce vezi? Scrie pe o coala alba folosind culoarea sau culorile cele mai sugestive pentru tine.
Apoi gandeste-te la viitorul tau, ia o coala alba si scrie cine esti azi, cine vrei sa fii maine si cum vrei sa fii.
Multumesc celor care au inspirat scrierea acestui articol si celor care au oferit feedback.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu