CONSILIERE PSIHOLOGICA ONLINE PE SKYPE SAU PE TELEFON (004)0746181199
joi, 7 februarie 2013
Contract parinte -copil
Iata un exemplu de responsabilizare a propriului copil.
Redau mai jos un contract încheiat între o mamă si fiul ei de 13 ani, care a primit cadou , de la părinţi, un iPhone.
Articolul reproduce integral un mesaj primit pe mail. Am decis sa-l public pentru relavanta continutului.
Înainte de a oferi fiului darul, mama i-a propus semnarea unui contract cu 18 puncte, menite să îl facă un utilizator responsabil. Nu cu firma de telefonie mobilă, ci cu propria mamă. Iată termenii şi condiţiile acestui contract:
1. Este telefonul meu. Eu l-am cumpărat, eu l-am plătit. Ţi-l împrumut doar.
2. Voi şti întotdeauna parola lui.
3. Dacă sună, răspunzi. Saluţi şi vorbeşti politicos. Niciodată nu refuzi sau ignori un apel atunci când pe ecran scrie “mama” sau “tata”. Niciodată.
4. Dai telefonul unuia dintre părinţi seara, la ora de culcare. Va sta închis până dimineaţă, când te trezeşti.
5. Nu iei telefonul la şcoală! Discută în mod direct cu cei cărora le scrii SMS.
6. Dacă va cădea în WC, se va sparge sau va dispărea ca prin minune, tu vei plăti înlocuirea sau repararea lui. Tunde peluza, supraveghează fraţii mai mici şi economiseşte bani pentru a fi pregătit.
7. Nu folosi telefonul pentru a minţi, a prosti, a păcăli pe cineva! Nu te implica în conversaţii care pot răni pe cei din jur.
8. Nu spui şi nu scrii în SMS sau în email ceva ce nu ai putea spune într-o conversaţie faţă în faţă.
9. Nu spui şi nu scrii în SMS sau în email ceva ce nu ai putea spune într-o conversaţie la care să fie de faţă şi părinţii celuilalt. Cenzurează-te!
10. Fără pornografie! Cauţi pe internet numai informaţii pe care le-ai putea discuta deschis cu mine. Dacă ai o întrebare, în legătură cu absolut orice, întreabă pe cineva, de preferat, pe mine sau pe tatăl tău.
11. Îl închizi sau îl dai pe silence atunci când eşti într-un restaurant sau la cinema ori când vorbeşti cu o persoană. Nu eşti un băiat nepoliticos şi nu trebuie să laşi telefonul să schimbe acest fapt.
12. Nu trimiţi sau primeşti fotografii cu zone intime, ale tale sau ale altei persoane. Nu râde! Într-o zi vei fi tentat să faci asta, în ciuda inteligenţei tale. Este riscant şi îţi poate distruge viaţa de adolescent/student/adult. Mediul virtual este mai mare şi mai puternic decât tine. Nu poţi face să dispară apoi nimic de acolo. Inclusiv o proastă reputaţie.
13. Nu face un milliard de poze şi filmuleţe. Nu este nevoie să documentezi totul. Trăieşte în mod real experienţele şi ţi le vei aminti toată viaţa.
14. Nu te teme să-ţi laşi telefonul acasă uneori. Nu este viu şi nici o extensie a corpului tău. Învaţă să te descurci şi fără el.
15. Descarcă muzică nouă sau clasică sau diferită de cea pe care o ascultă încă un milion de adolescenţi în acel moment. Generaţia ta are acces la muzică într-un mod cu totul deosebit de tot ce a fost vreodată până acum. Profită! Extinde-ţi orizonturile!
16. Joacă un joc de logică din când în când.
17. Priveşte în sus! Vezi ce se întâmplă în jurul tău! Ascultă păsările! Plimbă-te! Vorbeşte în mod direct cu un necunoscut! Miră-te, fără a căuta pe Google!
18. Nu vei respecta regulile. Îţi voi lua telefonul. Vom sta şi vom discuta pe îndelete despre asta. Vom încerca din nou. Şi tu, şi eu, amândoi învăţăm continuu. Sunt mereu de partea ta şi suntem amândoi implicaţi în acest contract.
Specialiştii americani spun că astfel de reguli ar trebui discutate cu fiecare copil sau adolescent care utilizează un smartphone. Dacă nu o fac, părinţii sunt la fel de iresponsabili ca şi copiii lor.
Sunt curioasă ce părere ai despre aceste reguli.
Ce reguli ai impus copilului tău în legătură cu telefonul pe care îl foloseşte?
Are voie să îl folosească la şcoală?
Ai acces la informaţiile din telefonul lui?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu