vineri, 27 august 2010

ASCULTÃ-TI CORPUL PRIETENUL TÃU CEL MAI BUN- capitolul 8


CAPITOLUL 8
ENERGIA

Crezi cã ai destulã energie? Ai dori poate mai multã? Un specialist din California ce efectueazã cercetãri cu privire la acest subiect a afirmat cã într-un corp uman se gãseste suficientã energie pentru a mentine iluminat un oras ca Montreal sau New York o lunã întreagã. Impresionant, nu-i asa?
Probabil esti de acord cu mine cã motivatia si satisfactia de a face ceea ce-ti place duc în mod automat la cresterea energiei din tine. Aceastã energie favorizeazã împlinirea planurilor tale.
Exemplu: o tânãrã femeie soseste acasã dupã o zi de lucru. Este obositã frântã, nici nu-si mai ia masa de searã. Tocmai se pregãteste sã se odihneascã si iatã cã sunã telefonul. Un prieten pentru care are multã consideratie o anuntã cã într-o jumãtate de orã va fi la usa ei. E usor de imaginat ce grabã o cuprinde pe tânãrã: strânge patul, ascunde vesela nespãlatã, face ordine în apartament si aleargã sã cumpere o sticlã de vin. Soneria se aude la ora anuntatã. Tânãra e într-o formã excelentã, totul – în mod miraculos – este impecabil si gata de a-l primi pe prieten. De unde vine aceastã energie? Fãrã nici o îndoialã, motivatia este sursa ei.
Lipsa de energie este un semnal al corpului si al supraconstiintei tale ce te avertizeazã cã în prezent actionezi, gândesti si trãiesti într-un mod care nu-ti este benefic si, de aceea, îti lipsesc motivatia si bucuria de a trãi.
Folosirea inadecvatã a energiei duce si ea la lipsa de vitalitate. Corpul fizic este înconjurat de un alt corp subtil, invizibil, numit corp energetic sau corp vital. El este format din mii de linii micute ce înconjoarã corpul fizic.
În 7 locuri precise situate pe corp, 21 dintre aceste linii se încruciseazã formând câte un centru de energie. În aceste puncte energia este mult mai concentratã. În sanscritã ele se numesc „chakras”. Acestea sunt situate între baza coloanei vertebrale si vârful capului.
Primul punct este centrul coccigian si se aflã la baza coloanei vertebrale. Este sediul fortei fizice si al supravietuirii. Când simti mânie, durere, fricã, iei din aceastã rezervã de energie. Dacã te nelinistesc probleme legate de supravietuire – adicã hrana si acoperisul de deasupra capului – energie ta va fi afectatã în acest punct. Prea multã energie poate provoca dureri de spate si tulburãri în parte inferioarã a coloanei. De aceea centrul coccigian afecteazã direct glandele suprarenale care produc cortizon si adrenalinã. Trãind sentimente de nesigurantã, fricã, furie si iritare, îti epuizezi acest nivel de energie, când ai putea s-o folosesti în scopuri mai constructive.
Al doilea centru de energie, centrul sacral, este situat în spatele organelor genitale, între pubis si ombilic. Punctul de întretãiere a celor 21 de linii se situeazã în spatele coloanei vertebrale, de-a lungul spatelui. Este centrul care-ti dã puterea sã-ti croiesti viata asa cum doresti. Aceastã energie e utilizatã si pentru activitãti sexuale.
Reproducerea este principalul scop al organelor sexuale. Ele existã pentru a crea. Acest lucru îl afecteazã si pe cel al gâtului care si el la rândul sãu reprezintã centrul creativitãtii. Când centrul sacral este prea activ, când energia este prea concentratã sau, dimpotrivã, insuficientã, atât glandele sexuale, cât si gâtul vor fi afectate. Energia din acest punct este utilizatã pentru toate activitãtile sexuale, precum si pentru pasiune, urã, furie, orgoliu, egoism si posesiune.
Dacã viata ta este dominatã de sentimente ca furia, gelozia si ura, înseamnã cã vrei sã ai putere asupra celorlalti. Astfel reduci cantitatea de energie destinatã creativitãtii si vietii sexuale. Aceasta provoacã numeroase probleme în sfera genitalã, atât la bãrbati, cât si la femei. Se poate manifesta prin umflarea pãrtii inferioare a stomacului. Când vei învãta sã te eliberezi de aceste emotii distructive, sã-ti schimbi felul de a fi si sã-ti stãpânesti orgoliul, de aici se va ridica un val de energie pânã la centrul gâtului si te va ajuta sã-ti dezvolti talentele si sã-ti manifesti puterea de creatie.
Al treilea punct este centrul solar. Este situat deasupra ombilicului, între acesta si inimã. Este centrul emotiilor si dorintelor. Când trãiesti emotii sau dorinte puternice te lasi dominat de ele, nestiind sã le exprimi, îti blochezi centrul solar. Astfel energia se concentreazã într-un singur punct si nu mai poate circula în corp; de aici lipsa de energie pe care o simti de fiecare datã când trãiesti sentimente de vinovãtie, dezamãgire, agresivitate. Centrul actioneazã direct asupra pancreasului si a întregului sistem digestiv.
Centrul coccigian, centrul sacral si centrul solar sunt primele trei centre în care activitatea este dominatã la fiinta umanã. Dacã cineva trãieste un sentiment de nesigurantã sau se lasã dominat de emotii, energia sa este canalizatã spre parte inferioarã a corpului, unde sunt situate cele trei centre.
Scopul fiintei umane este acela de a reusi sã urce aceastã energie cãtre partea spiritualã a eului sãu.
Primele douã centre reprezintã instinctul animal la om. Centrul solar este la jumãtatea drumului între instinct si trãirea spiritualã. Primele trei centre îl reprezintã pe „a avea”, iar urmãtoarele patru pe „a fi”.
Al patrulea centru este centrul inimii care este situat în aceastã regiune. Este un centru foarte important. Este sursa dragostei si a compasiunii. Centrul afecteazã glanda numitã timus, care ajutã organismul sã creeze imunitatea fatã de boli. Constatãm cu tristete cã la foarte multi oameni centrul inimii este blocat. Existã prea multã energie la nivelul emotiilor si al intelectului. Totul e blocat fatã de inimã, este închis. Pe mãsurã ce înveti sã accepti notiunea de responsabilitate, sã-ti stãpânesti emotiile si sã-i iubesti pe cei din jurul tãu, energia din centrul emotiilor va urca spre centrul inimii. Cu cât energia circulã mai liber în jos si în sus prin corpul tãu, cu atât vei putea consuma mai multã pentru a-ti exprima dorintele. Fiecare act de dragoste pe care-l faci produce o micã deschidere care lasã energia sã circule liber la nivelul inimii.
Al cincilea centru se numeste centrul laringian. Este situat la nivelul gâtului. Afecteazã direct glanda tiroidã care, la rândul ei, afecteazã întregul sistem nervos, metabolismul, controlul muscular si producerea cãldurii în corp. Este centrul exprimãrii si al creativitãtii.
Acest centru este legat de centrul sacral, unde se gãseste energie sexualã. Dupã cum se stie, aceasta este cea mai mare energie a fiintei umane. O parte din ea urcã spre centrul laringian. Dacã nivelul tãu de creativitate nu este exploatat suficient în viata ta de zi cu zi si nu stii sã te exprimi pe tine cu adevãrat, energia de aici va fi inadecvat folositã. Aceastã carentã se manifestã la nivelul gâtului si poate provoca dureri în gât, laringe, afectiuni ale vocii si ale glandei tiroide.
Pentru armonizarea acestui centru, trebuie sã-ti pui în valoare latura creatoare. Creatia poate fi de ordin artistic, literar, muzical sau chiar floral. Poate sã se exprime la serviciu, la distractie sau, cel mai important, când îti creezi viata asa cum vrei. Pentru a aprofunda aceastã armonie, trebuie sã rãmâi sincer în ceea ce exprimi: în gânduri, vorbe sau fapte. Fã zilnic eforturi si vei fi rãsplãtit din plin. Rareori întâlnesti oameni care sã fie 100% sinceri, dar este posibil. E vorba de implicare. Conceperea, interpretarea si executia unui lucru trebuie sã fie una si aceeasi de la început pânã la sfârsit. Centrul se mai numeste si usa eliberãrii. Când vei învãta sã iubesti cu inima si sã fii tu, cel adevãrat, energie ta va circula liber si va urca spre latura cea mai spiritualã: ultimele douã centre.
Al saselea centru este centrul frontal. Este situat deasupra nasului, între arcadele sprâncenelor, în punctul numit si „al treilea ochi”. Este sursa harurilor, a puterilor paranormale, a marii intuitii si a clarviziunii. Principala sa functie este dezvoltarea adevãratei individualitãti a omului. Individualitatea începe sã prindã formã de la nivelul centrului laringian. Centrele solar, cardiac, laringian reprezintã individualitatea fiintei umane. Dacã omul rãmâne la nivelul centrelor inferioare, nu-si va dezvolta decât personalitatea. Dacã încerci sã-i copiezi pe altii, înseamnã cã nu ai propria individualitate. Trebuie sã o cuceresti pentru a deveni, propriul tãu stãpân.
Al saptelea centru este centrul coronal. Este situat în vârful capului. Este centrul marii iluminãri. Este sursa halo-ului, a aureolei ce înconjoarã capetele sfintilor si a fiintelor cu o viatã spiritualã foarte bogatã. Existenta acesteia a fost pusã în evidentã de multe ori la anumite reproduceri cu caracter religios. Când acest centru este dezvoltat la maximum, fiinta umanã poate trãi experienta lui EU SUNT, uniunea totalã cu Dumnezeu. Iisus a atins aceastã unire.
Ultimele douã centre, frontal si coronal, îti permit sã ajungi la un nivel superior prin practica meditatiei si prin dãruirea cãtre ceilalti. Aceasta din urmã trebuie însã îndeplinitã fãrã a astepta nimic în schimb, numai prin dragoste impersonalã, care îti permite sã te dezvolti foarte mult spiritual.
Dupã cum vezi, energia corpului uman provine din mai multe surse: apa pe care o bei, aerul pe care îl respiri, alimentele pe care le mãnânci, gândurile pe care le nutresti si prin activitatea corpului energetic (parte sa de energie fiind cea mai mare).
Generatiile trecute n-au fost suficient de constiente pentru a-si da seama cã-si pot procura energie prin puterea gândului. Nevoia lor de hranã era foarte mare. Cu cât cineva se înaltã pe plan spiritual, cu atât se purificã mai mult si nevoia lui de hranã devine din ce în ce mai micã. Dacã ai un corp energetic armonios, energia circulã liber prin el si îti dã mult mai mult decât ceea ce gãsesti în aer si în apã.
Tot ce existã e energie. E foarte important ca ea sã fie împãrtitã echitabil, adicã ceea ce dai sã fie în echilibru cu ceea ce primesti.
Dacã dai altora continuu din energie ta si refuzi sã primesti în schimb, îti va fi greu sã atingi armonia interioarã. Cu cât circulatia energiei este mai corectã, cu atât va fi mai bine pentru tine. Cu cât pui mai multã energie în realizarea dorintelor tale, cu atât mai repede se vor împlini. Cei care vor sã primeascã fãrã a face nici un efort ignorã existenta legii energiei, puterea acesteia. Trebuie sã existe permanent un schimb de energie. Un cuplu în interiorul cãruia schimbul de energie este inegal nu va dura mult. Cei doi parteneri trebuie sã se completeze si nu sã aibã nevoie unul de celãlalt. Sunt împreunã pentru a se ajuta sã evolueze. Acelasi lucru este valabil si pentru pãrinti si copii. Trebuie sã existe un schimb de energie egal repartizat. Probabil ai învãtat deja asta din propriile experiente.
Sentimentul cã trãiesti într-o casã ce ti-a fost dãruitã nu te va satisface atât de mult cât acela cã trãiesti într-o casã câstigatã sau construitã de tine. Cu cât pui mai multã energie pentru a realiza ceva, cu atât creste valoarea acelui lucru.
Este trist sã constati cã anumiti oameni sunt convinsi cã totul li se cuvine, cã pot obtine orice nefãcând nimic. De altfel, de asta existã atâta dezechilibru. Sã luãm ca exemplu o tânãrã handicapatã, imobilizatã în fotoliul ei pe rotile. Este supãratã pe întreaga lume din cauza lucrurilor la care nu poate aspira în viatã. Ar vrea sã primeascã totul. Ar vrea ca întreaga societate si guvernul sã se ocupe de ea. Se izoleazã în scaunul sãu pentru cã nu stie sã facã altceva. Nu-si dã seama cã trebuie sã investeascã din propria-i energie pentru ca situatia ei sã devinã o sursã de bogãtie interioarã. Este prea ocupatã sã-si întretinã ura împotriva societãtii si a lui Dumnezeu. Astfel, se simte din ce în ce mai nenorocitã, din ce în ce mai bolnavã si nu face decât sã-si agraveze handicapul pe zi ce trece.
În finalul acestui capitol, te invit sã te asezi si sã faci o scurtã introspectie – sã-ti privesti viata de zi cu zi, viata afectivã, profesionalã, viata interioarã. Ai impresia cã te golesti de energie pentru ceilalti? Accepti sã faci totul pentru altii si astfel nu mai ai suficientã energie pentru tine? Dacã esti în aceastã situatie, înseamnã cã dai asteptând ceva în schimb si ti-e greu sã primesti, ceea ce duce la un stres interior, si deci la o insatisfactie cronicã.
Dacã ai copii si le dai totul, fãrã sã ceri nimic în schimb de teamã sã nu-i rãnesti sau sã  nu-i deranjezi în vreun fel, trebuie sã schimbi imediat acest tip de relatie. Cu sigurantã nu-ti este beneficã. Mai întâi, explicã-le copiilor de unde vine noua ta decizie, povesteste-le cã trebuie sã existe un schimb de energie între voi. Dacã apare aceeasi situatie si în legãturã cu partenerul de viatã sau cu cei de la serviciu, tie îti revine decizia de a face schimbãri, fãrã sã-ti fie teamã de ce vor gândi ceilalti. O faci pentru tine si numai tu vei beneficia de ea.
Dupã ce ai luat hotãrârea sã-ti echilibrezi ceva mai mult energie în toate domeniile vietii, poti trece la capitolul urmãtor. Iatã afirmatia pe care trebuie s-o repeti cât mai des îti este posibil:

SUNT MAI CONSTIENT/Ã DE MAREA ENERGIE CARE SE GÃSESTE ÎN MINE SI REÎNVÃT S-O FOLOSESC CU ÎNTELEPCIUNE.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu