vineri, 27 august 2010

ASCULTÃ-TI CORPUL PRIETENUL TÃU CEL MAI BUN- capitolul 17


CAPITOLUL 17

NECESITÃTILE CORPULUI MENTAL


Iatã cele sapte necesitãti fundamentale pe care fiecare om trebuie sã le ofere corpului sãu mental. Dacã uiti sã rãspunzi acestor nevoi, acest lucru va avea efecte importante la nivel fizic, psihic sau emotional.
Prima, în ordinea importantei: adevãrul.
Nu e neplãcut sã simti, cã se profitã de tine prin minciunã? Supraconstiinta ta, eul tãu interior, reactioneazã în acelasi fel si când te minti pe tine însuti. Senzatia e la fel de neplãcutã. Ascultã-te cum vorbesti când te adresezi altora. A mãrturisi cã „asta nu mã deranjeazã deloc” indicã tocmai contrariul. Dacã nu te-ar fi deranjat ceea ce povestesti, nici mãcar nu te-ai fi gândit sã o spui. De îndatã ce afirmi cã „asta nu mã deranjeazã”, simti cã în interior te deranjeazã cu adevãrat, astfel ai fi uitat cu sigurantã. Asa cã fii sincer cu tine însuti!
Dupã cum intentionam la începutul acestui volum, adevãrul este calea eliberãrii. El te ajutã sã evoluezi, sã urci în corpul tãu superior. A fi sincer înseamnã sã nu faci diferenta între a gândi, a spune si a face. Ti se întâmplã uneori sã te gândesti la cineva dar nu-i poti dezvãlui gândurile tale? Trebuie sã-ti împãrtãsesti gândurile. Nu se pune problema de a spune tuturor tot de gândesti; dar, când ti se cere pãrerea, trebuie sã spui adevãrul. Vorbele si gândurile tale trebuie sã fie identice. Când ai ceva de fãcut, actioneazã în functie de ceea ce ai gândit si ai spus.
Dreptatea este si ea un aspect al adevãrului. De multe ori o nedreptate te face sã te cutremuri, nu-i asa? Te aduce într-o stare de indispozitie. Dacã vezi o mamã care se poartã întotdeauna nedrept cu copilul sãu si îl umileste încontinuu, ti se face milã de el. Acelasi lucru se întâmplã când esti nedrept cu tine însuti. Supraconstiinta, sufletul tãu, nu se simte bine. Îti creezi o mare problemã interioarã. Când nu esti sincer cu tine însuti, corpul tãu vorbeste, transmitându-ti mesaje care pot afecta regiunea gâtului si întregul sistem respirator.
A doua necesitate: individualitatea.
Individualitatea înseamnã a fi tu însuti si nu ceea ce-ti închipui cã ceilalti asteaptã de la tine. Nu trebuie sã te mai gândesti la „Ce-or sã spunã, ce-or sã facã, ce-or sã creadã unii despre mine”. Felul în care se îmbracã tinerii de astãzi este un frumos exemplu de individualitate. Ei strigã „Ajutor, lãsati-mã sã fiu eu însumi!”. Tinerii au nevoie de mai mult spatiu personal ca niciodatã pânã acum. Se sufocã la ideea cã pãrintii încearcã sã-i formeze dupã imaginea lor sau a celor care si-ar fi dorit sã fie, dar n-au îndrãznit.
Tinerii cunosc si resimt mult mai profund legile fundamentale ale naturii. Au propriul lor mod de a-si afirma individualitatea. Cel cãruia îi lipseste aceastã calitate si actioneazã mereu dupã dorintele altora riscã sã aibã probleme respiratorii si alergii.
A treia necesitate: respectul.
E foarte important sã-i respecti pe ceilalti si sã te respecti pe tine însuti. Stii cât e de supãrãtor când cineva (pãrinte, profesor, patron, politist) face abuz de autoritate. Te simti tulburat când trebuie sã acorzi respect cuiva, dar stii cã el nu trebuie sã aibã aceeasi atitudine fatã de tine. O pozitie ce acordã autoritate nu antreneazã automat o lipsã de respect fatã de altii. Respectul este primordial pentru fiinta umanã. Dacã nu esti respectat, aminteste-ti ce ai semãnat. Respecti cu adevãrat pãrerile si ideile celorlalti, felul lor de a vedea lucrurile? Ai dori sã schimbi anumite persoane din anturajul tãu? A încerca sã schimbi pe cineva e o lipsã de respect fatã de persoana în cauzã.
Aceste trei necesitãti sunt la fel de importante pentru corpul mental cum e aerul pentru corpul fizic. De aceea e bine sã stii sã le recunosti pentru a evita astfel alergiile, afectiunile respiratorii si problemele generate la nivelul gâtului.
A patra necesitate: siguranta.
Multe persoane cred cã siguranta înseamnã un cont în bancã, un loc de muncã ce oferã mai multe avantaje sociale, o casã frumoasã, bunuri materiale si chiar a avea un partener de viatã. Toate acestea nu reprezintã decât o falsã sigurantã; este ceea ce numim a te simti bine în nesiguranta ta. Adevãrata sigurantã este pacea interioarã nãscutã din convingerea cã nu ai de ce sã te temi. Înseamnã sã stii cã, orice s-ar întâmpla, ai în interiorul tãu tot ce-ti trebuie, toate resursele necesare pentru a face ceea ce vrei si pentru a schimba ceea ce nu e bine. Existã o solutie pentru orice fiindcã, în viatã, nu ne confruntãm cu probleme, ci cu experiente. Trebuie sã stii cã poti face fatã oricãrei situatii. Ai tot ce-ti trebuie, la fel ca toti ceilalti. Singura diferentã constã în modul de exprimare.
Nesiguranta dã nastere la numeroase probleme fizice cum ar fi durerile din partea inferioarã a stomacului si din regiunea lombaro-sacralã. Teama de viitor afecteazã ochii, bratele, picioarele si sistemul nervos. Dacã acorzi o prea mare importantã banilor sau ti-e teamã sã nu-ti lipseascã, va fi afectat nervul sciatic. Multi oameni care se simt în nesigurantã îti muscã interiorul gurii. Toate sunt mesaje ale corpului care îti spune cã frica ta nu are nici un rost.
A cincea necesitate: probitatea.
Probitatea înseamnã sinceritate absolutã. Ce simti fatã de cineva care nu-si îndeplineste obligatiile si angajamentele, care nu-si tine nici o promisiune? Acelasi lucru e valabil si în ce priveste sinceritatea fatã de tine însuti. O persoanã care gândeste sau actioneazã în mod necinstit are probleme la nivelul sistemului digestiv: indigestie, diaree si tulburãri în functionarea ficatului. Dacã se simte vinovatã ca urmare a necesitãtii sale, apare pericolul unor accidente.
Rãsuflarea urât mirositoare e provocatã de gânduri indecente pe care, na-i vrea sã le dezvãlui nimãnui. Persoana respectivã se simte oarecum murdarã în interior. Mirosul neplãcut e un semnal al supraconstiintei care-i atrage atentia cã gândurile pe care le are despre ea însãsi nu-i sunt benefice.
A sasea necesitate: îndrumarea.
Uneori simtim nevoia sã stim cã cineva are nevoie de noi, cã suntem capabili sã îndrumãm si sã ajutãm pe cineva în viatã. E o necesitate a fiecãrui om. Este întoarcerea la perfectiunea divinã: aceea de a fi de ajutor celorlalti. De multe ori însã o interpretãm gresit. A lua decizii în locul altora nu înseamnã a-i îndruma. A îndruma înseamnã a da un sfat fãrã sã te astepti la nimic în schimb. Celãlalt este liber sã-l accepte sau sã-l refuze. Sã ajuti si sã-i îndrumi pe ceilalti e o necesitate importantã a corpului tãu mental, dar aminteste-ti mereu cã un sfat pe care nu ti l-a cerut nimeni nu este niciodatã apreciat. Nu ne place ca cineva sã se amestece în treburile noastre.
Dacã arzi de nerãbdare sã-i dai un sfat interlocutorului tãu, asigurã-te mai întâi cã acesta vrea sã-l primeascã. Dacã nu doreste sã stie pãrerea ta, nu ai altceva de fãcut decât sã accepti situatia. Dacã, din contrã, doreste ajutorul tãu, i-l acorzi dar fãrã sã astepti ceva în schimb. Este un dar pe care i-l faci, deci acesta îl va folosi asa cum crede de cuviintã. A da un sfat pe care nu ti l-a cerut nimeni sau a te astepta la ceva în schimb nu e decât un consum inutil de energie. Îti cheltuiesti energia si ce primesti în schimb? Dacã sperantele tale nu primesc un rãspuns, te simti frustrat, dezamãgit, chiar mânios. Dacã ti se rãspunde, asta nu face decât sã-ti hrãneascã orgoliul.
Cineva care se crede lipsit de orice valoare, care e convins cã nimeni nu are nevoie de el, nici de sfaturile sale, va avea probleme legate de eliminarea pe cale renalã sau intestinalã. Dacã simte cã de multe ori oamenii profitã de pe urma sa, va suferi si de artritã. În general, e vorba de o persoanã care vrea sã îndrume pe toatã lumea, dar asteaptã mereu ceva în schimb. De aici senzatia cã ceilalti profitã de ea. Oamenii care se cred lipsiti de valoare suferã de multe ori de singurãtate.
A saptea necesitate: ratiunea de a fi.
Te gândesti în fiecare zi sã te scoli pentru a realiza ceea ce ai de fãcut? Te simti mândru sã povestesti despre munca ta, despre ocupatiile tale cotidiene? O faci cu entuziasm? Îti place sã împãrtãsesti altora ceea ce faci? Ai o ratiune de a fi, un scop în viatã?
Lipsa unui scop în viatã provoacã aceleasi simptome ca si cele apãrute la nivelul explorãrii când nevoile corpului fizic nu sunt satisfãcute. Poate fi afecta tot ce e în legãturã cu simturile. Un alt semnal revelator: anemia sau senzatia unei mari lipse de energie.
Îti sugerez sã termini acest capitol cu un examen de constiintã. Scrie pe o foaie de hârtie toate nevoile corpului tãu mental si observã care dintre ele au fost neglijate. Aceasta te va ajuta sã întelegi prezenta insatisfactiei tale interioare. Depinde numai de tine sã-ti hrãnesti corpul mental asa cum trebuie. Acestea sunt necesitãti fundamentale pentru fiecare om. Nici tu nu faci exceptie de la regulã. Scrie ce hotãrâre ai luat si observã în zilele urmãtoare dacã te strãduiesti s-o îndeplinesti. Sã devii constient e important, dar e numai jumãtate din drumul pe care-l ai de parcurs. Numai actiunile tale te vor conduce spre îndeplinirea scopului propus.
Iatã afirmatia:

M-AM HOTÃRÂT SÃ RESPECT NEVOILE CORPULUI MEU MENTAL SI ASTFEL ÎMI REGÃSESC SÃNÃTATEA MENTALÃ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu