vineri, 27 august 2010

ASCULTÃ-TI CORPUL PRIETENUL TÃU CEL MAI BUN- capitolul 11


CAPITOLUL 11
PROBLEME LEGATE DE GREUTATEA CORPORALÃ

Când se fac referiri la problemele provocate de greutatea corporalã, nu e vorba numai de kilogramele în plus, ci si de cele în minus.
A fi excesiv de slab e un semn cã viata ta materialã nu atinge un nivel satisfãcãtor. Probabil cã, în forul tãu interior, esti dominat de un sentiment de vinovãtie atunci când admiri lucrurile materiale sau când simti nevoia sã-ti satisfaci o plãcere materialã.
Aceasta poate revela si faptul cã te nelinisteste prea mult problemele întregii lumi. Îti faci pentru tot ce te înconjoarã si corpul tãu, slãbind, îti transmite astfel un semnal. Îti spune cã felul tãu de a fi nu e cel potrivit, cã problemele celorlalti trebuie rezolvate de ei însisi. Nu e treaba ta sã te ocupi de ele.
O a treia posibilitate ar fi aceea cã dai mai mult decât primesti. Trebuie sã înveti sã primesti mai mult în viata ta. Pe mãsurã ce-ti vei schimba felul de a fi, vei reveni la greutatea normalã. E foarte important sã te adaptezi la ritmul corpului tãu.
Problema opusã, cea a excesului ponderal, are la rândul ei mai multe semnificatii.
 O persoanã care încearcã sã urmeze un regim pentru a slãbi refuzã astfel sã-si asume rãspunderea propriei sale vieti. Ea vrea sã înlãture efectul fãrã a cãuta sã afle cauza. Va reusi sã urmeze un regim sau poate chiar mai multe, dar corpul sãu se va revolta si toate kilogramele pierdute vor fi puse la loc. Potrivit statisticilor. 98% din persoanele care au slãbit în urma unui regim se îngrasã din nou în cursul anului si ajung din nou ca înainte, ba chiar mai rãu. Succesul temporar e numai o iluzie.
De fiecare datã când slãbesti si te îngrasi din nou, iei câteva kilograme în plus. Este felul prin care corpul tãu se revoltã pentru ceea ce-l faci sã îndure. Aminteste-ti cã trupul îti vorbeste prin mesaje de acest gen. Dar tu, în loc sã-i multumesti, te revolti, vrei sã îl schimbi; ajungi sã detesti imaginea propriului corp. Dacã îl faci sã se supunã unui regim, înãbusi mesajele transmise, nu vrei sã le asculti. Încearcã mai degrabã sã identifici cauza si, treptat, vei percepe mesajul tot mai clar si greutatea ta va scãdea în ritmul ideal pentru corpul tãu. Acesta variazã de la o persoanã la alta; unii pot pierde 20-30 de kilograme într-o lunã, iar altii numai 2. dar asta nu conteazã, important este sã descoperi cauza. De ce ai tine cu tot dinadinsul sã pierzi în douã luni kilogramele acumulate pe parcursul mai multor ani? Acordã-i trupului tãu timpul necesar pentru a se adapta schimbãrilor interioare. De ele depinde totul. De îndatã ce ti-ai schimbat felul de a gândi, restul vine de la sine.
Mesajele – deci cauzele – variazã de la o persoanã la alta. Excesul de greutate poate proveni din faptul cã mãnânci fie din obisnuintã, fie din cauza tulburãrilor emotionale, fie din poftã, dupã cum am mentionat în capitolul precedent. Este firesc ca o alimentatie care depãseste necesitãtile corpului sã se transforme în grãsime. Aceastã manifestare nu e aceeasi pentru toti, dar e un fel de a ti se transmite un mesaj din care ai ceva de înteles. Dacã cineva se hrãneste în exces fãrã a se îngrãsa, înseamnã cã are un metabolism foarte rapid. Arde toate caloriile, pe mãsurã ce le primeste. Corpul munceste continuu într-un ritm foarte ridicat si sistemul digestiv e tot timpul activ. O asemenea persoanã are tendinta de a se uza si a îmbãtrâni mult prea repede. Vezi, fiecare primeste mesajul sãu. Corpul, bunul tãu prieten, gãseste întotdeauna un mod de a-ti vorbi dacã actionezi împotriva propriilor nevoi.
Prima solutie ar fi sã mãnânci numai când îti este foame si punându-ti tot timpul întrebãri. Va fi suficient pentru a începe sã dai jos kilogramele în plus. Nu serveste la nimic sã te bazezi pe sperante, atâta vreme cât supraconstiinta este îndrumãtorul tãu. Nu-ti mai rãmâne decât sã-i urmezi sfaturile.
Greutatea excedentarã poate fi si o expresie a tendintelor acumulative. Aceasta nu se referã numai la acumularea de obiecte materiale, ci si la acumularea de gânduri. Ti-e teamã sã nu-ti lipseascã ceva. Vrei mereu sã ai mai mult. Poate fi vorba si despre cineva care, în prezent, nu duce lipsã de nimic, dar îi e teamã cã îi va lipsi într-o bunã zi. Asa sunt cei care, în fiecare an, îti fac nenumãrate asigurãri. Altii îşi cumpãrã o casã, douã, trei sau strâng cantitãti imense de bunuri materiale. Dacã aceasta îti e benefic, nu vei primi nici un mesaj. Dimpotrivã, dacã bunurile materiale, banii si asigurãrile au o prea mare influentã asupra ta, vei fi atentionat cã aceastã formã de nesigurantã te împiedicã sã evoluezi.
Poate cã ti-ai dori multe lucruri, dar nu-ti permiti sã le ai. Te amãgesti cu ideea cã bunurile materiale nu au nici o importantã pentru tine, dar, în realitate, te bucuri de ceea ce poti cumpãra cu bani. Iatã mesajul tãu: „Ai dreptul la toate acestea. Lucrurile materiale fac si ele parte din spiritualitate”.
Altã explicatie ar fi faptul cã nu te accepti sau nu te iubesti pe tine însuti. Mereu cauti dragostea celorlalti, ti-e teamã sã nu fii respins, crezi cã altii sunt mai iubiti decât tine si cã tu nu valorezi mare lucru. Respingerea existã numai în mintea ta. Primesti atâta dragoste câtã dãruiesti. Priveste bine în jurul tãu, vei descoperi cã esti iubit mult mai mult decât îti închipui.
Excesul de greutate poate fi provocat si de frustrãri sexuale, de faptul cã nu-ti accepti sexul. Cauza poate proveni încã de la nastere, când pãrintii ar fi preferat un copil de sex opus. Ai simtit asta si ai ajuns sã crezi cã te iubesc mai putin. Crezi cã dacã erai de sex opus viata ta ar fi fost mai usoarã? Ti-ai auzit pãrintii spunând cã ar fi preferat un bãiat în locul unei fete sau invers? I-ai auzit plângându-se de viata lor de bãrbat sau de femeie? Aceste frustrãri sexuale se manifestã de multe ori începând din adolescentã. Te simti intimidat de sexul opus. Îti neglijezi aspectul fizic (spate curbat, greutate excedentarã) pentru a evita atractia sexului opus.
În acest caz, supraconstiinta îti spune sã-ti accepti sexul. Dacã ai ales sã vii pe lume ca bãrbat sau femeie, înseamnã cã trebuie sã trãiesti în acest fel. Dacã în tinerete te gândeai de multe ori cã te-ai simti mai fericit dacã ai fi de sex opus, aceastã hotãrâre nu-ti este beneficã. Acum îi suporti consecintele. E vremea sã-ti accepti sexul.
Greutatea excedentarã poate fi si o legãturã ce trebuie tãiatã. Influenta poate proveni de la cineva din familie (mamã, tatã, bunic etc.) pe care nu voiai sã-l accepti si respectivul avea un surplus de kilograme. Ti-a fost teamã sã nu-i semeni si tocmai asta ai reusit sã faci. Trebuie sã accepti aceastã persoanã asa cum este: fizic si mental.
Poate fi vorba si de cineva care a avut o mare influentã asupra ta, cineva cu care doresti sã te asemeni. Dacã îi admiri calitãtile, le poti accepta fãrã a-i accepta si caracteristicile fizice.
Dacã suferi de aceste probleme încã de la nastere, cauza poate proveni dintr-o viatã anterioarã. Ca orice persoanã care se naste cu un handicap oarecare, acesta este necesar evolutiei sale. Trebuie sã înveti sã te iubesti si sã te accepti asa cum esti. Vei trãi astfel pânã când vei descoperi ce mesaj îti parvine prin intermediul acestui handicap fizic, mental sau emotional. În clipa aceea totul se poate rezolva. Persoana care are un handicap fizic poate face un miracol si se poate restabili complet. Acelasi fenomen este valabil si în cazul excesului de greutate. Omul nu e obligat sã-si trãiascã întreaga viata în conformitate cu asa-zisa „karma” sau urmându-si destinul provenit dintr-o viatã anterioarã. Tu singur poti hotãrî când sã-i pui capãt.
Unele persoane foarte credincioase, foarte spiritualizate, pot avea probleme cu greutatea pentru cã în sufletul lor existã vagi amintiri despre dimensiunile anterioare vietii pe pãmânt si ar dori sã trãiascã în altã parte. Ele se întreabã de multe ori asa: „Ce caut eu aici pe pãmânt?” Deseori se spune despre ele cã sunt „cu capul în nori”. Se roagã de multe ori cãci sunt pioase prin natura lor. Poate cã gândesc: „Mi se pare cã e mai bine sã fii mort decât viu”. Nu se gândesc neapãrat la sinucidere, dar stiu cã existã un loc mult mai minunat decât pãmântul.
Greutatea suplimentarã le permite sã rãmânã ancorate pe pãmânt. Mesajul supraconstiintei este: „Acceptã, o datã pentru totdeauna, cã trãiesti pe pãmânt. Ai ceva de fãcut aici. Trebuie sã înveti sã te iubesti pe tine si pe ceilalti”. Dacã aceasta e problema ta, încearcã sã privesti frumusetea acestei lumi, natura. Începe sã te iubesti pe tine si tot ce te înconjoarã.
Iatã o altã posibilitate: primesti mai mult decât dai. Ti-e teamã sã te destãinui altora? Ti-e teamã sã împãrtãsesti cu altii ceea ce stii? Esti genul de persoanã care spune: „Dacã vor sã stie, n-au decât sã învete! Eu n-o sã le spun…” De ce pãstrezi totul în tine? Ti-e teamã sã nu rãnesti pe cineva? Ti-e teamã cã n-o sã fii acceptat sau iubit? Esti persoana care ascultã confidentele si problemele tuturor, dar nu le împãrtãsesti niciodatã pe ale tale? Înseamnã cã acumulezi prea mult, primesti prea mult în raport cu ceea ce dai. Corpul tãu are si el tendinta de a acumula.
Oricare ar fi semnificatia, corpul tãu are o mie si una de modalitãti de a-ti vorbi pentru ca sã devii constient de actiunile, gândurile si vorbele tale. Supraconstiinta poate folosi si alte metode decât greutatea, respectiv acneea sau roseata fetei, bolile vizibile sau nu cu ochiul liber. Sunt multe feluri de a transmite un mesaj. Tu trebuie sã-l primesti si sã-l întelegi.
E mai important sã te opresti si sã vezi ce te afecteazã în interior decât sã încerci sã vindeci efectul, urmând un regim. Vei fi mai câstigat mergând direct la cauzã. Actionând asupra efectului nu se rezolvã problema. De exemplu: cineva are o problemã si, pentru a uita de ea, se duce sã bea un pahar cu vin. Se îmbatã toatã noaptea si, a doua zi, problema lui e tot acolo, încã mai greu de rezolvat.
Urmarea unui regim duce la acelasi rezultat. Chiar dacã temporar vindeci efectul, cauza rãmâne prezentã si te face sã simti o continuã insatisfactie interioarã. Atunci, de ce nu te duci direct la cauzã, la însãsi sursa mesajului?
Nu-ti face griji în ce priveste timpul de care are nevoie trupul tãu pentru a reveni la normal. Mergi în propriul tãu ritm. Cel mai important e cã înveti sã devii propriul tãu stãpân pentru a ajunge sã cunosti fericirea adevãratã.
Exercitiul pentru acest capitol presupune, în primul rând, sã uiti cuvintele „regim” si „a trisa”. Nimeni nu triseazã în viatã. Dacã crezi cã trisezi, înseamnã cã în interior esti încã la regim. Acest fel de a fi nu-ti este benefic. Cere-i iertare corpului tãu cã nu i-ai dat ceea ce avea nevoie: „Iartã-mã. Ti-am dat prea multã hranã, nu te-am ascultat. Îti cer iertare, o sã vãd ce e de fãcut. Vei vedea, voi reusi sã rezolv problema. O sã ne întelegem noi doi pânã la urmã”.
Astfel nu te vei mai simti vinovat. Sentimentul de vinovãtie ne face sã o luãm de la capãt. Opreste-te si fã o listã cu toate alimentele pe care nu ti le permiti în prezent. Aceastã enumerare trebuie sã cuprindã tot ce ai dori sã mãnânci sau sã bei, dar nu îndrãznesti, de teamã sã nu trisezi si sã nu te îngrasi din nou. E o parte din tine care tine mereu regim. Trebuie sã accepti ideea cã poti mânca ceea ce vrei si când vrei. E vorba de corpul tãu. Nu trebuie sã dai socotealã nimãnui, ci numai tie însuti. Spune-ti: „Da, pot sã mãnânc tot ce vreau si când vreau. Dar simt într-adevãr nevoia sã mãnânc? Sunt pregãtit sã-mi asum riscul?” Prin urmare tu esti cel care hotãrãste. E o metodã mult mai eficace decât sã spui: „Nu trebuie… nu trebuie… nu trebuie!” O afirmatie de genul acesta ne obsedeazã si ne face sã actionãm tocmai în sensul opus.
Cel mai întelept ar fi sã uiti cuvântul „regim” precum si verbul „a trisa”. Sunt cuvinte care nu mai fac parte din vocabularul tãu”
Repetã afirmatia:
MÃ ACCEPT ASA CUM SUNT ÎN PREZENT. MAREA MEA PUTERE INTERIOARÃ MÃ AJUTÃ SÃ ATING SI SÃ-MI MENTIN GREUTATEA IDEALÃ.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu