vineri, 4 februarie 2011

Iesirea din propria poveste

"Fiecare poveste e o profetie care se implineste de la sine" - Alberto Villoldo .

Multi dintre noi ne lasam prinsi in propria poveste. Cu cat vrem sa iesim, cu atat ne insurubam mai adanc. Tot mai multi oameni au avut acces la informatii si au aflat ca nimic din ceea ce ni se intampla nu este intamplator. Au aflat de asemeni ca pot face alegeri si ca de multe ori alegem fara a constientiza ca renuntand la ceva am ales. Renuntarea este o alegere ce trebuie sa ne-o asumam.
Atunci cand afirmam : mie nu-mi trebuie, eu nu am nevoie- ne rescriem povestea si in felul acesta ne limitam posibilitatile de a face alegeri. Posibilitatile ar trebui sa fie multiple, eliminand din ele , singuri ne ingradim.
Este important sa stim ce ne dorim si sa facem afirmatii pozitive si clare. 
Cand ne contractam, desi intentia este de a merge inainte construim blocaje fizice. 
Daca , intentiei noastre de a merge inainte , adaugam argumente de genul : acum nu am banii necesari; nu sunt suficient pregatit; nu sunt destul de sanatos; nu sunt destul de tanar, sa; adaugam blocaje emotionale. 
Dupa ce ne-am ingradit fizic si emotional este greu de crezut ca vom reusi sa ne implinim visele. Cand alegem sa ne vedem de viata noastra  in mod egocentric o vreme ne vom simti bine deoarece a fost alegerea noastra. Cu timpul insa vom simti ca ceea ce la inceput ne facea placere acum nu prea ne mai place. Prietenii sunt tot mai putini, da, dar sunt cei mai buni ( pe principiul , limitativ, putini si buni) , ar cand nu sunt disponibili pentru noi si nevoile noastre se pierd si acestia. 
Ce s-a intamplat cu lumea asta? Totul s-a schimbat in rau !
Nu. Simti asta pentru ca tu te-ai instrainat si te-ai inchis in lumea ta, intr-o lume ce tu ai creat-o. Tu  te-ai rupt de oameni. Ai vrut  si ai creat o lume individualista si egocentrica! Este povestea ta.
Cum iesi din ea?
Practicand NONJUDECAREA,  NONSUFERINTA, NONATASAMENTUL, CAUTAND FRUMUSETEA in tot ce te inconjoara.
Cum sa cautam frumusetea intr-un oras murdar? Il vedem murdar pentru ca asta cautam. 
De ce sa iti propui sa vezi lucrurile negative, lasa asta pentru Stirile de la ora 5. Media este manipulativa, nu uita asta!
De ce sa vezi lipsurile, ai nevoie de ele? Este preferabil sa apreciezi bogatia sufleteasca, frumusetea zambetului, perfectiunea naturii.
Cu siguranta iti doresti sa fii vazut/a ca fiind o persoana frumoasa, plina de calitati. Se va intampla insa sa atragi oameni asemeni tie care vor cauta in tine nu frumusetea ci defectele. 
Ex . O doamna in varsta, poarta o discutie cu una dintre cele 4 nepoate : 
"Toate sunteti realizate! Aveti : familii, case, masini, profesie, copii frumosi, sanatosi si destepti, dar dintre toate Mioara este cel mai bine!"  .  Prin "cel mai bine "matusa sublinia puterea financiara a celei numite.  Interlocutoarea  a raspuns prompt:
" si la ce-i foloseste, ca uite ce grasa e" .

NONJUDECAREA presupune sa nu aderam automat la opiniile celorlalti despre o anume situatie . Necesita transcenderea credintelor limitate, a regulilor definite de cultura noastra, de traditii. Judecam lucrurile, faptele pe baza a ceea ce am invatat, am auzit, ori ni s-a spus. Este de dorit sa ne eliberam practicile noastre de a judeca, eticheta, cataloga lumea si situatiile in functie  opinia publica, de presupuneri , de credinte automate. Nu va lasati convinsi de imaginile mass-media, de clipurile publicitare, de ofertele promotionale care au ajuns mai convingatoare decat realitatea.
De cate ori vi s-a intamplat sa megeti la cumparaturi cu o lista pe care abia la casa ati realizat ca nu ati respectat-o. Cu siguranta trecand pe langa produse intens mediatizate ati intins mana, le-ati aruncat in cos fara sa stati prea mult pe ganduri. Sau cel mult ati gandit " wow e la oferta, fac o reducere ". Sau poate ca nu v-ati infrant curiozitatea.
Scopul publicitatii este sa  vanda ! Scopul dumneavoastra este sa risipiti?
Si pentru ca tot suntem la vanzari va mai spun ca frica de boala vinde medicamente. Si vinde bine si scump.
 Va doriti sa fiti sanatosi ?  In acest caz vorbiti despre ceea ce va doriti, nu despre ceea ce nu doriti.

NONSUFERINTA presupune  sa nu scriem , sa nu cream povesti despre suferinta noastra . Suferinta nu este necesara cu toate ca ea este  o conditie umana universala.  Acceptati suferinta si experientele legate de suferinta , dar nu o amplificati prin povestile  dramatice pe care le rostiti ori de cate ori simtiti durere sau aveti cui va plange. 
Aici pot sa va recomand lecturarea cartii Boala ca sansa .Cum sa descifram mesajul ascuns al bolii aparuta la Editura Trei in colectia Psihologie practica, autor Ruediger Dahlke.

NONATASAMENTUL ne cere sa ne eliberam de rolurile si de povestile noastre, dar si de acea parte din noi care se identifica cu drama . Etichetele pe care ni le pun ceilalti sau ni le punem singuri ajung sa ne creeze probleme atunci cand le lasam sa ne defineasca viata, sa ne dicteze atitudini, comportamente.
Eu sunt psiholog, dar este doar o parte din ceea ce sunt ; profesia nu-mi conduce viata , relatiile, actiunile. Prietenii cand ma vad imi pun imediat eticheta de psiholog ." Lasa tu gandirea ta cu capul tau de psiholog" mi s-a spus de curand . In scurt timp aveam sa aflu si sa inteleg ca persoana care imi facuse recomandarea este in conflict cu profesia de psiholog. Avusese o experienta ce nu o condusese la ceea ce dorea sau credea ca-si doreste.
Nu am intrat in rolul oferit pe tava si nu m-am lasat definita de credintele ei.
O prietena, care timp de 32 de ani a fost insotitor de bord, mi-a marturisit cu incantare :
 "Faptul ca am fost in multe locuri frumoase, dar de fiecare data, pentru perioade scurte si foarte scurte nu mi-a  permis sa ma atasez de ceva. Eu am fost mai mult in nori si ce frumos se vede de acolo de sus! Am survolat oceane, mari, munti, case, piscine. Totul era frumos".

Viata poate fi frumoasa daca o lasati sa fie frumoasa si v-o construiti asa cum vreti voi sa fie .

Cititi cu atentie am scris CUM VRETI VOI.
Am facut aceasta precizare pentru ca experienta m-a invatat ca oamenii stiu mai bine CE NU VOR si au o mare capacitate de a imita, dar si de a-si dori ce are altul. Ori sa doresti ce crezi ca are altul te poate duce unde nici nu banuiesti si nici nu ai vrea  sa fii .