marți, 6 octombrie 2015

De ce sustin educatia pentru sanatate

SANATATEA NU ESTE UN DAT, CI UN DAR DE PRET CE SE CUVINE SA-L TRATAM CA ATARE.

Vedem zilnic la televizor copii bolnavi, parinti disperati care cer ajutor. Empatizam cu ei si gandim poate "vai ce necaz pe capul lor" insa uitam cand vine vorba de noi.
Nu va intreb de cate ori ati mancat fara sa va fi spalat pe maini inainte de masa. Spalatul pe maini se invata la gradinita (si acasa) si se uita in timp.Nu e vorba de uitare propriu-zisa, ci mai degraba de neglijenta. Si cu cat vedem ca "raul" ne ocoleste cu atat perseveram in neglijenta. Nu avem timp este o credinta foarte puternica, la cre recurgem foarte des, prea des chiar. Si ajungem chiar sa resimtim acut criza de timp, dar asta este o alta poveste. Fiind mereu pe graba :mancam la calculator/televizor, citind ziarul, etc. Mancam pe drum intre serviciu si cresa. Uitam de noi. Bacteriile nu se vad, dar merita sa stim ca ele exista si ca ne pot imbolnavi. Nu putem dezinfecta banii , dar ne putem spala pe maini. Nu putem spala ziarul ,dar putem amana lecturarea lui.
Prin gura si nas patrund in organismul nostru virusi, bacterii, dar o mana murdara poate imbolnavi si ochii. Microbii fie ei bacterii , virusi, fungi ne dau batai de cap si am putea evita aceste neplaceri( uneori costisitoare) cunoscand si aplicand regullile de igiena.
Necazurile insa pot veni si din alta directie cum ar fi pielea, cel mai mare organ al corpului, care poate fi lezata usor. Prin piele pot patrunde in corp veninul unor insecte, virusul rabic, etc.
Organele genitale sunt si ele expuse cand nu se patreaza o igiena locala riguroasa si mai mult de atat o persoana neinformata risca infectii, sterilitate, boli cu transmitere sexuala chiar si sarcina (uneori nedorita). Acestea pot  fi intalnite nu doar la adulti, ci si la  varsta copilariei/adolescentei. Sterilitatea si sarcinile extrauterine pot fi traumantizante fizic si emotional.
Este foarte trist cand o femeie nu realizeaza care sunt consecintele unei sarcini extrauterine.
 Este si mai trist cand o femeie matura, mama la randul ei, nu realizeaza prin ce trece o alta femeie care traverseaza drama unei sarcini extrauterine. Acesta poate fi un semnal privind necesitatea introducerii materiei  Educatie pentru sanatate, ca obiect de studiu obligator, nu alternativ, in scoli. Educatia pentru sanatate este de fapt Educatia pentru viata si asta include si educatia sexuala, care dupa cum se vede in exemplul de mai sus ori in multe altele (vezi diverse articole de gen) este necesara.
Educatia sexuala nu are nimic de a face cu sexul explicit, de care se tem multi parinti.
Educatia sexuala ii fereste pe adolescenti si pe tineri de relatii nepotrivite, de boli, de sarcini nedorite, de drame.
Sustin introducerea acestei materii.
Imi manifest compasiunea pentru fiecare femeie care a primit macar o data in viata un diagnostic de genul : sarcina oprita in evolutie sau care a avut nesansa a doua sarcini extrauterine.
Educatia sexuala nu le priveste doar pe fete/femei ci si pe baieti/barbati, pentru ca un copil are 2 radacini una masculina si una feminina, nu doar pentru a se forma ca si zigot ci si pentru a se dezvolta ca individ. Pierderea unei sarcini nu este o rusine, ea poate fi o trauma si, mai mult, poate avea consecinte dramatice pentru femeia respectiva. Poate deveni o conditie de sterilitate.
Sa fii inzestrat cu puterea creatiei este un dar, nu indeajuns de apreciat  inainte de a fi pierdut.
Mamele care au traversat experienta inseminarii  sau care au dus la termen o sarcina beneficiind de serclaj pot impartasi experienta lor chiar si sub protectia anonimatului aici pe acest blog.

Femeile care au avut nesansa sa traiasca experienta a una/doua sarcini extrauterine, sunt invitate sa isi marturiseasca trairile aici, in masura in care doresc si o pot face.
O sarcina extrauterina = un vis sfaramat, Viata merge mai departe.
A doua sarcina extrauterina = drama!
Viata,  e recomandabil sa mearga mai departe.

Mamele care au avut nesansa sa traiasca experienta a doua sarcini extrauterine, sunt invitate sa isi expuna trairile aici, in masura in care doresc si o pot face.

Credinta de genul :" sa nu spui ca esti insarcinata, ca daca pierzi sarcina te faci de ras" tradeaza lipsa de educatie si lipsa de compasiune , pe de-o parte si reprimarea bucuriei si a nevoii de a impartasi bucuria, pe de alta parte.

In mod paradoxal frica de a ne face de rusine este perpetuata si folosita neadecvat de multa lume.
Doar prin educatie ne putem elibera de false credinte si/sau limitari si putem trece de la nivelul sexului instinctual.
Numarul mare de copii abandonati sugereaza ca unii copii vin prea devreme si ca parintii nu erau pregatiti (mental,emotional) sa devina parinti.

Este nevoie de educatie?

Eu spun ca DA.

Este nevoie de informare corecta privind viata ,sanatatea mentala, sanatatea corporala, sanatatea sexuala?

Din nou, spun  Da.

SANATATEA NU ESTE UN DAT GARANTAT PE VIATA!

Fiecare aspect al ei conteaza. Din pacate nu toti parintii stiu sa-si educe copiii in acest domeniu, iar unii dintre, cei care se pricep, se jeneaza sa discute cu copiii lor unele aspecte motivand " eu cred ca e prea mic".
O femeie ,care pierde o sarcina are nevoie de  suport afectiv, compasiune, intelegere, incurajare din partea  partenerului  si a  familiei. Este de  luat in calcul riscul de a-si pierde viata si uneori nevoi speciale de ingrijire si recuperare si desigur riscul de a nu mai avea copii.
Pentru acei parinti care se opun introducerii obiectului de studiu Educatia pentru sanatate le reamintesc urmatoarele:
-este mai usor sa eviti o boala cand esti informat despre riscurile la care te expui; tratarea ei poate fi indelungata, costisitoare, dureroasa.
-este mai simplu de evitat o sarcina nedorita fiind informati despre anatomia si fiziologia ambelor sexe. Credinta “baiatul meu e prea mic, nu poate fi tatal unui copil” este contrazisa de realitate. Informati-va cate adolescente sunt gravide inainte de a va opune acestei initiative.
Biserica se opune acestei initiative dupa cum se opune si avortului insa nu tine cont de varsta frageda a multor adolescente, unele de 11-12 ani, care sunt pe cale sa nasca ori au nascut deja un copil.
Cat de pregatiti suntem ca si parinti sa ne bucuram pentru fetita noastra de 11 ani care va naste un copil? Cat de pregatiti suntem ca si parinti sa facem fata emotiilor dureroase prin care trece copilul nostru dupa un abuz sexual? Este copilul nostru pregatit pentru o astfel de maturizare?
Ce facem atunci? Acceptam spunand “Daca asta a fost voia Domnului”.
Mai rau este ca azi foarte putini copii si adolescenti primesc educatie religioasa, de aceea am convingerea ca “Voia Domnului” nu va fi acceptata ci se va cauta un vinovat exterior. Suntem educati ca Dumnezeu este o forta atotputernica exterioara noua. Dand vina pe Dumnezeu ne spalam  pe maini de rusine si  de pacatul de a da vina pe insusi Dumnezeu. Cu o asemenea atitudine de fapt aratam ca nu acceptam “voia Domnului”, ci ne resemnam. Dand vina pe Dumnezeu  ne aratam agresivitatea fata de El si aratam ca nici noi parintii, nici copiii/adolescentii nostri nu sunt  educati sa accepte  o asemenea realitate. Daca la maturitate nasterea unui copil este o bucurie, e putin probabil ca o mama de 11,12 ani se poate bucura de copil , de viata, de ea insasi.
Educatie pentru sanatate inseamna preventie. Exista cineva care se opune prevenirii  riscului de sarcina la minore?

Cand nu ai acces la o informare corecta este una, dar cand refuzi dreptul copilului tau sa fie informat corect si impiedici asta Tu ca parinte esti vinovat de ceea ce ar putea trai fiul/fiica ta din curiozitate, din teribilism, din dorinta de a fi ca ceilalti.
Nu am intentia sa-i impovarez pe parinti. Sper doar sa constientizeze fiecare parinte necesitatea educatiei in spiritul sanatatii si al vietii.

Nu sustin tipul de Educatie sexuala comprehensiva (CSE), care urmareste sexualizarea timpurie a copiilor. Despre CSE va propun sa cititi si sa vizualizati un documentar aici: http://stiripentruviata.ro/video-documentar-soc-razboiul-impotriva-copiilor-scopul-educatiei-sexuale-comprehensive/