miercuri, 9 ianuarie 2013

Ce simte sufletul tau cand esti la dieta?




In primele zile ar putea simti elan sau frustrare.
Cand esti frustrata o strategie salutara ar fi sa privesti aceasta etapa concentrandu-te pe atingerea obiectivului tau, asemeni unui sportiv de performanta. O gimnasta care aspira la o medalie se va antrena zilnic, va consuma  anumite alimente care sa o hraneasca si sa-i permita antrenamentele. Si tu ai ales sa cantaresti  x kilograme, iar medalia ta va fi Silueta la care aspiri.
Presupunand  ca ai ales o dieta echilibrata si in functie de cat arzi, prin activitatile zilnice, rezultatele vor aparea relativ repede. Cand efectele se vad rapid, elanul va fi partenerul tau.
Totusi kilogramele se pierd mai repede in primele zile si mai greu dupa prima saptamana. Cum te simti atunci? Cum crezi ca reactionezi?
A.                  Intri in panica si
-                     suni dieteticianul
-          suni psihologul
-                     te sfatuiesti cu o prietena care tine aceeasi dieta
B.                 Renunti la dieta .
Este ok sa-l suni pe dietetician  pentru ca asta inseamna ca ai apelat deja la un profesionist.
Este ok sa-l suni pe psiholog, te va ajuta sa depasesti momentele de panica si te va sustine in demersul tau.
Este imbucurator sa te sfatuiesti cu prietena, care tine aceeasi dieta ,    este o dovada ca ai un aliat  si  va incurajati reciproc .

Sa renunti la dieta este gresit si foarte dureros pentru ca de fapt renunti la tine ; peste ceva vreme o vei lua de la inceput si iti va fi mai greu.   Cu siguranta ai mai renuntat si la alte actiuni care necesitau perseverenta si efort sustinut. Amintirea esecului in cazul tau ramane vie si se cuantifica. Sigur ca exista remedii pentru iesirea din tiparul mental-comportamental repetitiv. Poate ca ai aflat deja despre efectele psihologiei pozitive  si despre afirmatii. Poate ca ai aflat despre psihologia cognitiv –comportamentala si cum te-ar putea ajuta.  
Afirmatia e de dorit  sa fie pozitiva, afirmativa , scurta( cat se poate)..
Iata cateva exemple:
Ma eliberez cu bucurie de tiparul    mental repetitiv  care se opune schimbarii mele.
Am incredere deplina in aceasta dieta si in mine.   Stiu ca pot !
Imi controlez intotdeauna propriile ganduri .
Poti face aceste afirmatii in fata oglinzii fiind atent(a) la ce iti spune corpul tau. Simti undeva contractii, neincredere ? Repeta pana cand contractiile vor disparea. Apoi priveste-te din nou in oglinda si intreaba-ti sufletul : „Cum te simti acum?  „.
Vezi ce mesaj primesti. S-ar putea sa te surprinzi ca fata iti este surazatoare si plina de incurajare.Asta inseamna ca ti-ai facut o mare bucurie tie si sufletului tau. Iata o cale de a ne bucura inima fara a ne indopa cu  mancare , fara a ne sabota dieta , fara a renunta la noi.


Sa-ti bucuri inima fara sa renunti la tine inseamna sa te cunosti.
Cunoasterea de sine nu este un act de inchidere in sine  ci o permenaneta imbogatire si o constientizare a cine suntem cu adevarat , nu doar cine credem ca suntem. 

Intelegandu-i pe altii, ne cunoastem pe noi insine .
Pentru a-i intelege pe ceilalti este necesar sa-i cunoastem si pentru a-i cunoaste este nevoie sa comunicam unii cu altii.  
 Pe aceste considerente se bazeaza si comunicarea ce ti-o propun: un dialog intre oameni care simt si traiesc diferit acelasi demers al redobandirii echilibrului ponderal prin dieta, miscare, cunoasterea organismului si a nevoilor energetice. Ai acum posibilitatea sa spui cum traiesti si cum depasesti fiecare etapa. Ai de asemeni oportunitatea sa fii sustinut(a) sau sa incurajezi la randul tau pe cei care se dau batuti.

Ti se pare atractiv sa comunici cu cei similari tie?
-                     uneori ma ajuta sa stiu ca exista oameni care imi inteleg calvarul
-                     ma bucur sa aflu ca exista o asemenea  oportunitate
-                     deloc, cand vad oameni grasi parca ma vad pe mine



Eu sunt gata sa te ajut. Tu alegi.