marți, 8 februarie 2011

Sa cunoastem samanismul

 La ce ne foloseste?
Informandu-ne asupra a ceea ce este cu adevarat samanismul vom accepta , in viitor, cu curaj tehnicile de vindecare samanice . 
Cel ce nu cunoaste poate fi usor intors de la o terapie de vindecare . Cred ca au trecut vremurile cand se considera ca ceea ce nu cunoastem nu exista. 
Va propun spre lecturare cateva carti si doi autori. Cartile lui Alberto Villoldo le-am citit si vi le recomand cu caldura. Veti descoperi ca practica medicinii energetice amerindiene nu se deprinde in cursuri de weekend si oricat am fi de grabiti, curiosi sau doritori nimeni nu poate deveni saman peste noapte, ci in cativa ani. Ani de lucru tu cu tine, ani de practica, de vindecare si transformare a propriei persoane.
Cartea profesorului Ion Manzat nu am citit-o, am avut insa bucuria si onoarea sa-i fiu studenta. Explicatiile domniei sale mi-au facilitat intelegerea starilor holotropice  si a cartilor ce urma sa le citesc . Starile holotropice ofera posibilitatea trairii experientiale la dimensiunile spirituale ale existentei , inclusiv accesul direct  la arhetipuri.  
Psihologul CG Jung a reinviat ideea arhetipurilor si le-a introdus in psihologia moderna abisala sub forma unor principii psihologice, scheme primordiale care organizeaza psihicul( Jung, 1959)
Alberto Villoldo ne introduce in lumea samanilor incasi si ne aduce sinteza a 5000 de ani de practica  a medicinii energetice. Arhetipurile  sunt prezente in practica samanica, dar difera de la  o cultura la alta.
Lecturarea  cartilor  deschide in fata noastra o multitudine de posibilitati si o fascinanta calatorie .

Psihologia transei şamanice autor Ion Manzat

Prezentarea cărţii

        Visul şamanic dovedeşte setea de transcendere, care se dezvoltă ca o trăsătură de personalitate. Cercetătorii au relevat că şamanii sunt inteligenţi, câteodată şireţi, având o mare tărie de caracter.
        Şamanul este înzestrat cu capacităţi paranormale, cu o conştiinţă intuitivă remarcabilă. Posedând puterea supranormală a telepatiei, a clarviziunii şi claraudiţiei, el este un psiholog în cel mai înalt grad, cu o putere psihică şi un dinamism sinergetic de invidiat.
        Şamanul, prin atingerea acestui echilibru psihic, prin dominarea parametrilor senzoriali, prin trăirea într-un timp cosmic, în armonie cu energiile cosmice superioare, se pare că a depăşit limitele umanului convenţional.
        Şamanul practică empiric parapsihologia. Fără a avea o pregătire academică, şamanul se dovedeşte a fi un performant în psihologia paranormalului.
        Precogniţia este una din prerogativele sale.
        Ne exprimăm speranţa ca această carte, ca o primă încercare în psihologia românească, îi va interesa şi pe psihologi, medici, filozofi şi sociologi.

Şaman, vindecător, înţelept  Cum să te vindeci şi cum să îi vindeci pe ceilalţi folosind medicina energetică a amerindienilor - autor Alberto Villoldo

 Prezentarea cărţii

        Alberto Villoldo, antropolog cu studii medicale, a studiat tehnicile şamanice de vindecare, împreună cu urmaşii vechilor incaşi, timp de mai mult de douăzeci de ani.
        În această carte, el explică faptul că punctul central în vindecarea şamanică este conceptul de Câmp Energetic de Lumină, care ne învăluie corpurile fizice.
        Alberto Villoldo ne învaţă să descoperim şi să lucrăm asupra imprimărilor pe care boala le lasă în acest câmp şi, în acest mod, să ne vindecăm pe noi înşine şi să-i vindecăm pe alţii, dar şi să prevenim îmbolnăvirea.

Să refacem trecutul şi să vindecăm viitorul, prin recuperarea sufletului - autor Alberto Villoldo

Prezentarea cărţii

        Psihologul şi antropologul Alberto Villoldo explică practicile de vindecare ce pot fi folosite în afara timpului şi spaţiului.
        El ne arată cum putem intra acum în dimensiunea de dincolo de timp, pentru a vindeca evenimente care s-au întâmplat în trecut, ca şi modul în care ne putem corecta cursul propriului destin.
        Dr. Villoldo discută modalităţile prin care, folosind intenţia, ne putem vindeca pe noi înşine şi pe cei dragi nouă, prin practici folosite de şamanii din continentele americane.
        Şamanii din vechime numeau acest proces călătorie.
        În această carte, veţi descoperi că aveţi un suflet compus din patru spaţii, în acelaşi mod în care inima voastră are patru spaţii.
        În primul spaţiu, depozităm amintirea unei traume care ne-a deturnat de la destinul nostru.
        În al doilea, ne păstrăm credinţele limitatoare şi contractele sufletului, pe care le-am făcut în momentul pierderii pe care am suferit-o.
        În al treilea spaţiu, ne recuperăm Graţia Divină şi încrederea care ne vor aduce, din nou, întregimea.
        În cel de-al patrulea spaţiu, ne amintim chemarea şi misiunea ce reprezintă destinul     nostru în             această          viaţă.
        Dr. Villoldo ne conduce de-a lungul drumului parcurs de Parsifal în căutarea sfântului Graal, pentru a ilustra călătoria eroului, făcută cu scopul de a-şi recupera sufletul pierdut şi de a-şi găsi destinul.
        Practicile de recuperare ale sufletului şi destinului sunt descrise cu detalii bogate şi convingătoare şi ne arată cum putem deveni propriul nostru şaman şi cum putem realiza, în câteva sesiuni de călătorie, ceea ce într-un context psihoterapeutic s-ar face în ani de zile.
        Cartea explică faptul că timpul este ca un râu care curge leneş spre mare, pe suprafaţa căruia cei mai mulţi se mulţumesc să plutească în derivă - dar că profund, în adâncurile lui, există un curent care ne duce înapoi către sursa timpului - si înainte, către infinit.
        Cartea descrie cum bătrânii înţelepţi, cunoscuţi sub numele de Laika, au învăţat să navigheze pe aceşti curenţi ai timpului - pe liniile de timp -şi ne învaţă cum să le găsim şi să călătorim de-a lungul propriilor noastre linii de timp, către destinul personal.

Cele patru introspecţii - autor Alberto Villoldo

Prezentarea cărţii

        În această carte sunt incluse învăţăturile pline de înţelepciune, care au fost protejate de către societăţile secrete ale Protectorilor Pământului şi vracilor din continentele americane.
        Cele patru introspecţii afirmă că tot ceea ce înseamnă creaţie - oamenii, balenele si chiar stelele - este făcut din Lumină, materializată prin puterea intenţiei.
        Protectorii Pământului au folosit introspecţiile pentru a vindeca boli, pentru a elimina suferinţe spirituale şi chiar şi pentru a construi trupuri noi, care îmbătrânesc şi se vindecă            diferit.
        Prima introspecţie ne învaţă cum să ne debarasăm de rănile emoţionale din trecut, în acelaşi mod în care şarpele se leapădă de piele - dintr-o dată. Ea ne învaţă că noi nu ne identificăm cu povestea noastră sau cu tot ce am trăit în trecut, ci suntem eroul propriei vieţi.
        A doua introspecţie ne arată cum să trecem dincolo de frică şi mânie, pentru a putea trăi şi acţiona prin Graţie Divină.
        A treia introspecţie ne arată cum să păşim în afara timpului şi să intrăm în infinit, pentru a repara lucrurile, înainte ca ele să se întâmple - şi astfel să vindecăm destinul.
        Iar a patra introspecţie ne arată, în detaliu, cum să visăm lumea întru fiinţare, trezindu-ne din transa impusă de cultura noastră si de educaţia pe care am primit-o, pentru a crea bucurie, abundenţă şi scop în propria viaţă.
        Această carte dezvăluie vechile tehnologii pe care le putem aplica pentru ca să devenim fiinţe de Lumină, care au capacitatea de a percepe, la un nivel mult mai înalt, energia şi vibraţia din care este construit universul fizic.


  Textul prezentării cărţilor aparţine editurilor.


Nu doar medicamentele au efecte adverse, ci si cuvintele si atitudinea

Azi va propun o scurta poveste a unei femei ce o cunosc de multi ani. Am multe amintiri legate de ea , predomina aceea a mamei hranitoare si iubitoare de copii si  animale. Nu a neglijat pe nimeni din jurul ei cu exceptia propriei persoane.
A nascut 2 copii, primul nascut , un baiat, a trait doar cateva ceasuri. Al doilea, o zvarluga de fata, este azi la randul ei mama a doi copii.  A repetat modelul mamei ei si a adus pe lume intai un baiat, iar 5 ani mai tarziu o fata. Slava Domnului copiii traiesc si sunt sanatosi.
Revin la eroina povestii mele, o femeie muncitoare, plina de iubire pentru ceilalti. Si-a iubit si respectat sotul, familia de apartenenta si cea nou constituita.
Iubirea de sine??????????? 
Ce-o fi aceea? 
Apartine unei generatii care a deprins din frageda pruncie respectul pentru Stalpul casei- barbatul , fie el tata, sot, socru, ginere.
Nu a cerut nimic pentru ea, niciodata. Rareori si-a infruntat sotul . Orele de masa , stabilite de sot, au fost respectate cu sfintenie o viata.  
A fost  mereu la dispozitia si in serviciul familiei. Refularea propriilor nevoi, neiubirea de sine au iesit insa la iveala in mod dramatic.
Azi are 75 de ani si sufera de diverse afectiuni cronice, unele chiar severe cum este mielomul multiplu.
In februarie 2010 au inceput durerile si cautarile medicamentului care sa inlature durerea.  Dar aproape toate medicamentele au reactii adverse. Sotul si-a asumat rolul de supervizor al medicatiei prescrisa de medici, astfel incat fiecare prospect este analizat atent si apoi se ia decizia: Medicamentul asta te omoara daca il iei ! ( MESAJ SUBLIMINAL DE INTARIREA EFECTULUI DISTRUCTIV)
Si se procedeaza ca-n anecdota, ce-mi permit sa o redau:
" Doi prieteni se intalnesc pe strada
- Te-am vazut ieri iesind din farmacie si m-am mirat vazand ca arunci la cos niste medicamente.
- A.. da. Am fost la medic si mi-a recomandat ceva medicamente.
- Pai esti bolnav?
- Nu, dar si medicul trebuie sa traiasca.
- Si atunci de ce ai cumparat medicamentele?
- Pentru ca si farmacistul trebuie sa traiasca.
- Si atunci de ce le-ai aruncat ?
-Pentru ca si eu trebuie sa traiesc!"
Da, ati inteles ca si in cazul eroinei mele unele dintre medicamente au luat calea cosului de gunoi. De ce? Din pricina reactiilor adverse mentionate in prospect.  Atat pacienta, cat si sotul ei cauta medicamentul care sa vindece, de fapt sa suprime durerea, daca aceasta nu se intampla in 2-3 zile se apreciaza ca este inutil sa-l mai ia ca nu e bun.
Medicatia prescrisa de medicul psihiatru este inca motiv de amuzament : "pe mine ma ard picioarele si ei ma trateaza de cap, ce eu sunt cu capul ? " Vicky, adica eu, si fiica-mea sa se trateze la psihiatru ca ele m-au dus acolo.
Mielomul multiplu se trateaza in clinica de hematologie, fiind o forma de cancer de maduva osoasa.  Depresia si anxietatea pacientei au fost motive temeinice de recomandare si indrumare catre specialistul psihiatru. Medicul hematolog curant, a facut recomandarile ce se impun, dar pacienta prinsa in suferinta ei continua sa caute medicul si medicamentul ce vor suprima durerea prin metode chimice si daca se poate in 3-7 zile, cam cum  si cat actioneaza un antibiotic intr-o amigdalita.
Dorinta ei exprimata verbal, ca si motivatie a vindecarii : "sa fiu si eu pe picioare, sa fac mancare ca femeile".
Realitatea : sta in pat 90 % din timp, i se aduce mancarea la pat de catre sot, care de altfel nici nu-i permite sa circule prea mult prin casa pentru ca va avea dureri. (MESAJ SUBLIMINAL : ANTICIPAREA DURERII SI EFECT DE  INTARIRE).
De aprovizionare, prepararea alimentelor, menaj, cumpararea medicamentelor si insotirea la medic se ocupa fiica si familia ei.

Cand durerile devin insuportabile sotul ii maseaza picioarele. Va amintiti? Spuneam la inceput ca a stat o viata in picioare si la dispozitia sotului, iata cum refulatul este adus la suprafata.

In paralel cu cautarea medicamentului minune, care arata limpede ca se agata de viata si isi doreste sa traiasca, pe un alt plan se mai petrece un fenomen si anume limitarea dreptului la viata pe considerentul varstei inaintate: " noi suntem batrani si trebuie sa murim"-spune sotul ; "eeei, sunt batrana si nu ma mai fac bine" spune eroina povestii.
Daca privesc lucrurile din perspectiva doctorului Ruediger Dahle, expus in cartea Boala ca sansa ,va pot spune ca modificarile degetelor de la picioare- in forma de gheare- arata limpede ca pacienta se agata de viata.  Ce o tine in pat, cu picioarele ghemuite sub ea? 
Frica de a merge mai departe, frica de viitor ce nu-l poate accepta fara sotul ei " batran si bolnav".
Aceeasi frica il stapaneste si pe sot, care nu vrea sa supravietuiasca sotiei si pregateste meticulos terenul " noi trebuie sa murim, oamenii mor si prin inanitie!" Orele de masa (9, 14 si 18 ) si portiile sunt stabilite de sot.
Pentru mine este o poveste trista, eroii sunt rudele mele. O ofer cu speranta ca cineva va invata din aceasta poveste.
Zbuciumul interior al celor doi, atasamentul pentru celalalt ii tin suspendati intre viata si moarte. Sunt vii amandoi, dar refuza viata, refuza plecarea. Au trait 55 de ani impreuna si impreuna vor sa plece. Din punctul meu de vedere o atitudine gresita generata de frica si de atasament.  Durerea este un simptom, care mobilizeaza pacientul. Mobilizarea ce s-a produs in cazul matusii mele a scos la iveala afectiuni severe, ascunse. Mielomul este acum in faza smollding si cred ca trebuie sa fim recunoscatori simptomului. Cum a debutat? cu parestezii la nivelul gambei, gleznei si talpii, predominant la piciorul drept. Simbolistic vorbind acestea sugereaza o atitudine gresita fata de tata, sot, barbatul de referinta, dar si fata de viitor.
Vindecarea simptomului  ar putea veni din intelegerea si schimbarea atitudinii fata de sine si fata de sot.