vineri, 27 septembrie 2013

Falsa comunicare

"' Emotiile nu sunt un lux, ci o complexa masura terapeutica in lupta pentru existenta.""-Antonio R. Damasio.

De ce ne asteptam ca oamenii, care dintr-un motiv sau altul nu ne pot iubi, s-o faca in cele din urma?
Poate parea ciudat ceea ce veti citi acum , dar incercati sa priviti la voi, la prietenii vostri, la colegi, la parinti si veti intelege ca , desi trist, este adevarat ca exista parinti care nu-si pot iubi copiii si exista copii care nu-si pot iubi parintii.
Adevaratele sentimente nu se obtin cu forta. Ele se afla acolo si au intotdeauna o cauza, care, in majoritatea cazurilor, ramane ascunsa.
Identificarea corecta a sentimentelor este foarte importanta. Cand simt ca nu pot trai fara ea/fara el, in spatele acestui sentiment se ascunde frica de abandon. Si in acest caz este benefic sa-mi tratez frica mea de abandon , in loc sa ma agat de un om care nu ma iubeste, chiar daca la inceput imi spunea vorbe frumoase si parea ca ma place. "Cea mai mare suferinta vine adesea nu de la situatia in sine, ci de la ce ne spunem noua insine despre ea" afirma Dr Richard Moss si cu fiecare caz ma conving, tot mai mult,de acest adevar.

Iubirea impusa nu este iubire, ci cel mai probabil o pseudorelatie, adica o relatie mascata bazata pe o comunicare falsa. Comunicarea adevarata presupune recunoasterea sentimentelor, comunicarea lor fara teama, fara ascunzisuri, adica un schimb emotional real.
Familia de origine, parintii, exercita o forta de atractie asupra copiilor, chiar si atunci cand acestia sunt adulti. Intr-o forma mascata parintele continua sa-si mentina autoritatea si controlul asupra copilului devenit adult. Deseori tensiunile sunt tinute sub control - atat  cat se poate -  si in functie de modul in care fiecare si-a depasit traumele copilariei. 
Cum puteti iesi dintr-o situatie neclara? 
Rupandu-va de dogmele si teoriile ce nu va sunt familiare; numai pentru ca sunt ale mamei/tatalui nu inseamna ca trebuie sa fie si ale mele.
Cand mediul devine lumea lui; copilul face totul pentru a i se opune si pentru a se sustrage atotputerniciei parintilor prin comportamente de genul: fuga de acasa, furt, minciuna, acte de violenta, inselatorie, abuzuri.
Majoritatea copiilor  invata, din frica de pedeapsa, sa-si reprime: mania, furia, durerea si frica. Corect si benefic ar fi sa fie invatati sa reactioneze adecvat la traume. Sentimentele nu ucid, nici exprimarea lor nu omoara pe nimeni; in schimb  refularea si disocierea de sentimentele negative poate conduce la acte regretabile.
Blocajele sunt rezultatul unei istorii de viata pe care, cel in cauza, trebuie sa o cunoasca din punct de vedere emotional pentru a intelege cum a devenit asa cum este. Aici se pot regasi persoanele care nu se plac, nu se pot accepta cum sunt, nu-si pot permite propria creativitate.
Relatiile care se bazeaza pe o comunicare mascata nu se pot schimba, raman ceea ce au fost dintotdeauna: falsa comunicare.
Urmarind doar faptele, nu putem sti ce a trait o persoana. Fara a cunoaste emotiile, ramase inaccesibile, fantezia ne poate duce departe, uneori dureros de departe. Astfel putem rani sau riscam sa fim raniti, ajungem la separare desi eram un cuplu reusit,etc.

Reflectati la cele de mai sus.
Comunicati-va emotiile, numai asa omul de langa voi va sti ce traiti cu adevarat si ce nevoi aveti. Incercati sa tineti cont de emotiile celuilalt pentru a avea relatii durabile si fericite.
Atentionare: Intensitatea emotiei poate afecta comunicarea rationala, pentru ca ratiunea paleste in fata unei emotii puternice. Persoanele anxioase vor intelege foarte bine  cea ce scriu aici. Frica, furia, mania pot crea probleme in cazul in care le dam liber sa se manifeste cand simtim ca intensitatea lor este mare, foarte mare, exacerbata.
Cunoasteti zicala "cine se arde cu ciorba, sufla si in iaurt"?

Bun. Iata ce aveti de facut in caz de manie, furie, frica de mare intensitate:
1.Reduceti intensitatea prin tehnici de relaxare ce sunt de regula la indemana. 
a.Tehnica respiratiei- poate fi practicata oricand ,oriunde.
Timp de 5 minute incercati sa respirati in felul urmator cu intentia sa va domoliti intensitatea emotiei ( frica, furie, manie, indignare, nedreptate) : incepeti cu un expir profund si apoi trageti aer in piept, numarand in gand pana la 3, tineti aerul si numarati pana la 4, apoi dati aerul afara numarand pana la 3, si repetati timp de 5 minute. Respectati ritmul!!! Nu va grabiti!!! Ritmul este esential.
b. Scrieti pe o hartie ceea ce simtiti. Recititi ceea ce ati scris pana simtiti ca intensitatea emotiei s-a domolit, apoi rupeti in bucatele cat mai mici pe care apoi le veti arunca la cos.
Nu pastrati hartia. Nu trimiteti sms-uri. Nu va plangeti prietenilor. Ii veti pune intr-o situatie delicata si functie de parerea lor  veti avea noi motive sa va alimentati credintele.




A se citi privind cu un ochi pe text si cu celalalt in interiorul tau nu la celalalt!
Eu pot sa vreau oricat sa fiu terapeut, cat timp clientul nu vrea sa fie pacient, nu se poate face nimic. Prima conditie pentru ca un om sa fie ajutat este sa ceara ajutor.