sâmbătă, 2 octombrie 2010

tulburarea bipolara -test de evaluare + simptome

 Test de evaluare

Te confrunţi adesea cu schimbări bruşte de dispoziţie ? 
Simţi că aceste stări îţi scapă de sub control ? 
Răspunde la câteva întrebări simple pentru a afla dacă suferi de o Tulburare Bipolară (depresie afectiva ... ).

Denumite şi „depresii maniacale", tulburările bipolare sunt caracterizate prin treceri bruşte şi nejustificate de la o stare la alta. Într-o astfel de situaţie, o persoană se poate simţi tristă şi deprimată într-un anumit moment, pentru ca, în scurt timp, să devină excesiv de euforică şi cu tendinţe de manie, cum ar fi o preocupare exagerată pentru un lucru sau o susţinere obsesivă a unei idei.

Episoadele maniaco-depresive durează de obicei câteva săptămâni sau luni şi depăşesc ca intensitate stările pe care oamenii fără astfel de probleme le experimentează în general. De aceea, atunci când faci acest test, încearcă să te gândeşti la o perioadă mai dificilă din punct de vedere al stărilor de spirit şi adaptează răspunsurile acelor momente. Răspunde cu DA sau NU la întrebările cuprinse în fiecare categorie.

Episoade maniacale

1.  Te-ai simţit vreodată foarte fericit şi exaltat fără ca acest lucru să aibă legătură cu evenimentele ce se petreceau în viaţa ta în acel moment ?

2.  Ţi se întâmplă uneori să te simţi mai important decât de obicei sau să te consideri mai bun decât colegii ori prietenii tăi ?

3.  În anumite perioade îţi vin multe idei inovative care par că se derulează cu rapiditate în mintea ta ?

4.  Ai momente când te simţi plin de energie şi eşti mult mai activ decât de obicei ?

5.  În astfel de perioade, nu poţi sau nu îţi doreşti să dormi ?

6.  Faci planuri grandioase şi irealiste, cum ar fi, de exemplu, vacanţe pe care nu ţi le poţi permite ?

7.  Vorbeşti foarte repede, iar ceilalţi întâmpină dificultăţi în a-ţi urmări şirul ideilor, în timp ce pentru tine acestea par uşor de înţeles ?

8.  Cheltuieşti mai mulţi bani decât de obicei ?

9.  Uneori eşti exagerat de familiar cu persoane nu tocmai apropiate, în sensul că le atingi sau discuţi cu ele probleme personale ?

10.  Iei decizii neobişnuite sub impulsul momentului, cum ar fi intenţia de a vizita un loc sau de a vedea o persoană ?

Episoade depresive

1.  Te simţi nefericit mai tot timpul ?

2.  Găseşti că este dificil să gestionezi situaţii cărora înainte reuşeai să le faci faţă?

3. Ţi-ai pierdut inte­re­sul şi bucuria pen­tru anumite activităţi care în mod normal îţi făceau plăcere ?

4.  Ţi se pare mai dificil să iei decizii ?

5.  Ai probleme cu somnul ?

6.  Te confrunţi cu o scădere a poftei de mâncare sau ai slăbit?

7.  Te simţi tot mai obosit ?

8.  Ai început să eviţi compania altor persoane sau a prietenilor ?

9.  Ţi s-a întâmplat să priveşti sinuciderea ca pe o cale de a-ţi rezolva problemele ?

Interpretare

Dacă ai răspuns afirmativ la maximum patru întrebări din fiecare categorie, este posibil să te confrunţi cu o tulburare bipolară. Dacă ai răspuns cu „DA" la mai mult de jumătate din întrebările cuprinse în ambele categorii, ai putea suferi de depresie sau de manie şi este indicat să consulţi un medic specialist.

Bine de ştiut: Tulburarea bipolară nu reduce capacitatea intelectuală a celui afectat.

Cauze necunoscute

În prezent, factorii care duc la apariţia tulburărilor bipolare nu sunt foarte clari. Însă există studii care arată că aceste probleme pot avea o cauză genetică, existând riscul ca o persoană să moştenească psihoza maniaco-depresivă chiar şi de la străbunici.

De aceea, specialiştii spun că, atunci când observăm că o persoană apropiată nouă trece brusc de la o stare la alta, este bine să o îndrumăm către un psiholog. De obicei, terapia constă în tratament medicamentos asociat cu şedinţe de psihoterapie.

După tratament, între 50 şi 80 la sută din persoanele cu tulburări bipolare se confruntă cu recăderi ale bolii.






Simptomele Tulburării Bipolare 

Simptomele tulburării afective bipolare sunt caracterizate printr-un model alternant de stări emoţionale de bine (manie) şi de rău (depresie). Intensitatea simptomelor poate varia de la simptome uşoare la foarte severe, şi pot exista perioade în care tulburarea bipolară pare să nu afecteze deloc viaţa pacientului. Perioadele de de manie şi de depresie se numesc episoade.

Episod Maniacal

   * Creşterea nivelului de energie, activitate şi agitaţie
   * Stări euforice
   * Optimism exagerat
   * Stimă de sine extrem de crescută
   * Decizii grăbite şi inadecvate
   * Rapiditate în vorbire şi gânduri
   * Comportament agresiv, iritabilitate
   * Activitate fizică sporită
   * Comportament riscant
   * Cheltuieli exagerate
   * Nevoie crescută de a da randament sau de a atinge scopuri
   * Creşterea apetitului sexual
   * Scăderea nevoii de somn
   * Tendinţa de a fi distras cu uşurinţă
   * Inabilitate de a se concentra
   * Abuz de substanţe
   * Negarea existenţei unei probleme

 Episod depresiv

   * Tristeţe
   * Sentimente de disperare şi pesimism
   * Gânduri sau comportament suicidal
   * Anxietate
   * Sentimente de vinovăţie
   * Prea mult sau prea puţin somn
   * Schimbarea poftei de mâncare, şi/sau scăderea în greutate
   * Oboseală
   * Pierderea interesului în activităţile cotidiene
   * Probleme de concentrare
   * Agitaţie şi Iritabilitate
   * Durere cronică fără vreo cauză cunoscută
   * Dificultăţi de memorie, concentrare şi în luarea hotărârilor 




Dacă aveţi vreunul din simptomele tulburării bipolare, este bine să cereţi sfatul unui medic cât mai repede. 
Tulburarea bipolară nu trece de la sine!!!
Cu toate acestea, mulţi oameni cu această tulburare nu caută metode de tratament sau sunt reticenţi la ideea de tratament. 
În ciuda oscilaţiilor afective, se întâmplă adesea ca persoanele care sunt afectate de această tulburare să nu realizeze cât de mult le afectează viaţa cat şi vieţile celor din jurul lor. 
Uneori, unii se bucură de episoadele de euforie şi de ciclurile de productivitate, dar acestea sunt urmate inevitabil de căderi emoţionale care produc stări de depresie, oboseală şi uneori chiar probleme financiare sau legale.



Sa faci ce-ti place !

Cand mi-am inceput dezvoltarea personala cat si pe parcursul acesteia  psihologul cu care lucram imi spunea  : "sa faci ce-ti place  !" Si m-am straduit multa vreme sa fac doar ceea ce-mi placea. Numai  ca lucrurile nu mergeau prea lesne ; astfel ca de multe ori eram nevoita sa fac si lucruri care nu-mi placeau .
Mai tarziu am inteles ca este mai important sa-ti placa ceea ce faci  si ca in viata nu putem face doar ceea ce ne place.
Sa gasesti implinire in ceea ce faci  este intr-adevar o mare bucurie. Mie mi-a placut dintotdeauna sa citesc, dar din asta nu se poate trai. Mi-ar fi placut sa fiu rentier, dar nu a fost sa fie.
Asa ca imi ramane sa fiu terapeut, psiholog , consilier si o fac cu multa  daruire si profesionalism .
Si cu placere , desigur.
Inchei cu un indemn : cautati placerea in ceea ce faceti si perseverati in actiunile voastre , nu va limitati la ceea ce cunoasteti , ci cautati noi modalitati de crestere si implinire personala. 

de weekend : obiceiuri sanatoase si 100 de alimente care nu ingrasa



Obiceiuri sanatoase
Specialisti din intreaga lume au cercetat zeci de ani fiecare particica a vietii noastre si au ajuns la concluzia ca nu doar "genele bune" ne tin sanatosi pana la 100 de ani, ci si cateva alte mici obiceiuri. Afla care sunt acestea
1. Mananca mai multa coaja de paine! Ea contine de pana la opt ori mai multa lizina, antioxidant care lupta impotriva cancerului, decat miezul. 

2. Fa sport cu greutati! Universitatea Michigan a demonstrat ca barbatii care fac antrenament de forta regulat si-au scazut cu opt puncte presiunea diastolica. Indeajuns pentru a reduce cu 40% riscul de atac cerebral si cu 15% pe cel de infarct!   

 3. Liber la ulei de masline si otet! Pune in salata sau in mancare oricat vrei! Cu ajutorul lor vei reduce riscul de cancer, imbatranirea prematura, obezitatea si diabetul. 

4. Ia un supliment de magneziu zilnic si vei fi cu 40% mai putin predispus la deces produs de orice fel de afectiune fizica. 
5. Bea opt pahare de apa pe zi, spun cei de la Universitatea Loma Linda. Specialistii au descoperit ca "bautorii de apa" sunt cu 55% mai putin predispusi imbolnavirilor de orice natura. 
6. Mananca zilnic un grepfruit rosu si, pe cat de des posibil, fructe de padure. Aminoacizii si antioxidantii din ele te vor ajuta sa previi cancerul si bolile mentale. 
7. Razi mai mult! Alege o comedie, in locul unui film de actiune sau horror, deoarece o ora de ras iti relaxeaza corpul si mintea indeajuns incat sa se regenereze dupa atacurile de stres. 

8. Casatoreste-te! Contrar multora care vad viata de familie un iad, specialistii au demonstrat ca persoanele casatorite au o rata de deces mult mai apropiata de parametrii normali, decat cei care au ales burlacia! Prin urmare, datorita confortului psihic si protectiei partenerului de viata, casatoritii traiesc mai mult. 
9. Nu mai duce boala pe picioare! Cei care isi pun sanatatea pe locul doi si nu se menajeaza in perioada cronica a unei raceli sau altei boli sunt de doua ori mai predispusi la atacuri de cord fatale si la complicatii serioase ale afectiunilor. Daca esti racit, ramai in pat! 
10. Savureaza doua cesti de cafea pe zi, daca vrei sa previi cu pana la 55% aparitia infarctului sau a bolilor cardiovasculare.
11. Stinge focul din stomac! Daca suferi des de usturimi in piept, mergi la medic si trateaza-te. Aceste arsuri slabesc puterea inimii, spun specialistii de la International Journal of Cardiology. 
12. Parfumeaza-ti dormitorul cu iasomie sau trandafir, pentru a avea un somn linistit. Cei care nu se odihnesc corespunzator sunt mult mai predispusi bolilor de inima, mentale si diabet. 
13. Nu sari de trei pahare de alcool pe zi. Expertii de la Harvard spun ca aceasta este reteta ideala pentru o sanatate curata. 
14. Mananca cinci portii de legume si fructe pe zi, iar sanatatea ta va fi intacta chiar si la varsta de 100 de ani! 
15. Oamenii stresati traiesc cu 20 de ani mai putin decat un om cu o stare psihica normala. Daca adaugam si fumatul la aceasta formula ne putem explica de ce foarte multi oameni sufera decese premature. 
16. Nu te mai stresa la munca! 70% dintre sinucigasi au ales sa?si ia viata din cauza stresului de la serviciu. Alege sa fii calm si sa nu iei problemele de lucru acasa. Astfel te vei feri de multe boli mentale. 
17. Fa miscare in aer liber si ia-ti un catel care sa te motiveze! Vei reduce orice forma de depresie pana la 100%, iar corpul tau se va simti cu 50% mai bine! 

18. Mananca ciocolata neagra, chiar daca esti la regim. Nu va avea efect negativ asupra dietei tale, iar partea buna este ca patru grame de cacao sporesc eficacitatea inimii cu 33%! 
19. Bea ceai de menta pentru ca el contine antioxidanti puternici care reduc cu 60% inflamatiile organelor si previn aparitia diabetului. 
20. O ora de somn la pranz face minuni pentru trup si suflet. Efectul lui este imediat, iar remediu pentru boli sau afectiuni mai bun decat somnul nu exista! 

21. Renunta la fumat! Un pachet de tigari fumat zilnic, timp de 10 ani, iti reduce viata la jumatate! 


 100 de alimente fara calorii


1. Afine - normalizeaza glicemia si au calorii negative.

2. Agar - este un gel extras dintr-o alga sub forma de pulbere. Ajuns in organism, absoarbe lichidele si isi mareste volumul, captand grasimile si zaharurile. Nu e digerat de organism, ci eliminat cu tot cu grasimi si zaharuri. Cantitatea optima este de 3 g pe zi. Se poate folosi la supe si sosuri.

3. Alge marine - contin multe fibre.
4. Ananas - contine enzime care dizolva grasimile.
5. Anason - degreseaza organismul.
6. Andive - au calorii negative, stimuleaza secretia biliara.
7. Anghinare - diuretic, scade colesterolul.
8. Ardei iute - intensifica metabolismul.
9. Avocado - are proteine vegetale usor digerabile.

10. Broccoli - are calorii negative.

11. Busuioc - degreseaza organismul, are calorii negative.

12. Caise - laxative, ajuta digestia.

13. Cardamonul - este un condiment traditional arab numit si "hell". Cateva seminte luate inainte de masa cu 10 minute, stimuleaza digestia, iar puse in cafea neutralizeaza toxicitatea ei.

14. Carne de curcan - are putine calorii si putine grasimi.
15. Cartofi - se consuma fara grasimi si doar cu alte legume.

16. Castane - ard grasimile.

17. Castravete - are calorii negative, elimina toxinele.
18. Capsune - elimina toxine din organism, au calorii negative.
19. Ceapa - degreseaza organismul, are calorii negative.
20. Chimen - regleaza secretia de enzime.
21. Cicoare - stimuleaza digestia.
22. Cimbru - degreseaza organismul.
23. Cirese - sunt depurative.

24. Coacaze negre - reechilibreaza metabolismul.

25. Coada-calului - mareste procesele de eliminare a toxinelor

26. Conopida - are calorii negative.

27. Coriandru - reduce balonarea.

28. Cresonul - se poate consuma ca salata, suc, supa sau pentru condimentarea carnii si a legumelor. Are efect antibiotic fara a afecta flora stomacala, intareste sistemul imunitar, e un bun diuretic si detoxifiant si ajuta la eliminarea grasimii. Ceaiul e bun si contra tusei. Atentie, planta uscata isi pierde puterile curative!
29. Cuisoare - au calorii negative.

30. Dafinul - are marea proprietate de a dizolva si elimina grasimile, iar pentru asta nu trebuie consumat in cantitati mari, cateva frunze puse in mancare sunt suficiente, insa trebuie folosite frecvent pentru ca efectul sa fie vizibil.

31. Dovlecel - are calorii negative.

32. Fasole patata - este purgativa.

33. Fasole verde - are calorii negative.

34. Ghimbir - intensifica metabolismul.

35. Ginseng - elimina toxinele.
36. Graham - are multe fibre.
37. Grepfrut - contine enzime care dizolva grasimile.

38. Gulie - regleaza nivelul glucozei.

39. Hrean - degreseaza organismul.
40. Kiwi - este puternic antioxidant.
41. Lamaie - degreseaza organismul, are calorii negative.

42. Lemn dulce - stimuleaza ficatul si secretia vezicii biliare si imbunatateste digestia. Se foloseste radacina si se consuma ca ceai, infuzie: 2 lingurite la o cana. Se bea dupa masa. Atentie, mareste fertilitatea, iar consumul pe o perioada mai mare de cateva saptamani poate duce la hipertensiune sau edeme!

43. Izma - are efect racoritor.
44. Mandarine - reduce indigestia.

45. Mango - are calorii negative

46. Macese - alunga oboseala.

47. Macris - este detoxifiant.
48. Marar - degreseaza organismul, are calorii negative.
49. Mei - are multe fibre.
50. Menta - are calorii negative, este diuretica.
51. Mere - au calorii negative.

52. Miere - scade pofta de mancare.
53. Migdale - scad colesterolul.
54. Morcovi - au calorii negative.
55. Mure - sunt laxative.
56. Musetel - usureaza digestia.

57. Napi - diuretic, purifica sangele.

58. Nectarine - au putine calorii.

59. Oregano - intensifica functiile hepatice.

60. Orez basmati - intensifica digestia, racoritor.
61. Orez brun - intensifica digestia.
62. Orz - intensifica functiile hepatice.

63. Papaya - regleaza glicemia.

64. Paducel - reduce aciditatea gastrica.
65. Papadia - intensifica arderile.

66. Pastarnac - este diuretic.
67. Patrunjel - are calorii negative, elimina grasimea.
68. Pepene rosu - este diuretic.

69. Peste - reduce colesterolul, are grasimi bune.
70. Piper - degreseaza organismul.
71. Portocale - au calorii negative.

72. Ridichi - au calorii negative.

73. Rodii - scad colesterolul.
74. Rosmarin - este diuretic.
75. Rosii - degreseaza organismul

76. Salata verde - stimuleaza metabolismul.

77. Salvia - are calorii negative.

78. Schinduf - se consuma semintele sau frunzele, pisate si amestecate cu mancare. Ajuta la digestie si scade nivelul colestrolului. Sub forma de ceai: 2 lingurite la o cana cu apa; are efect antitusiv si laxativ, se bea caldut dupa 3 ore de infuzare.
79. Scoici - regleaza functia tiroidiana.
80. Scortisoara - degreseaza organismul.
81. Secara - grabeste digestia intestinala.

82. Seminte de dovleac - au efect de purificator intestinal.
83. Seminte de floarea-soarelui - au grasimi bune, nu ingrasa.

84. Seminte de in - dreneaza intestinul.
85. Seminte de susan - previn osteoporoza.
86. Sfecla - are calorii negative.
87. Sovarf - este tonic gastric.
88. Spanac - are calorii negative si multe fibre.

89. Sparanghel - are calorii negative.
90. Sofran - accelereaza metabolismul.

91. Tapioca - este un fel de faina obtinuta din tuberculii maniocului, care ajuta la scaderea colestrolului si reducerea stratului adipos.

92. Tarhon - dizolva grasimile.



93. Tofu - contine fibre.
94. Telina - are calorii negative.
95. Urzica - e detoxifianta si laxativa

96. Usturoi - degreseaza organismul, are calorii negative.
97. Varza - este diuretica si purgativa.

98. Varza chinezeasca - are calorii negative, este foarte satioasa.
99. Varza de Bruxelles - are calorii negative.
100. Vinete - contin multe fibre 


Eu sunt doar mesagerul si le-am postat pentru cei , care , poate  odata in viata,  vor avea nevoie sa le citeasca. Ele sunt adunate din diverse surse si cred  ca le-ati mai citit . Din proprie experienta stiu ca multe lucruri aflate din intamplare sunt repede date uitarii. Abia  cand avem nevoie de ele incepem sa le cautam  "unde oare am citit? " .