miercuri, 22 aprilie 2015

Sa fii cu tine !


Sa fii cu tine inseamna sa aduci valoare vietii tale.

Sa fii cu tine inseamna sa fii prezent si constient de trairile tale, de nevoile tale, de posibilitatile tale si de limitarile tale, totul la timpul prezent.
Vreau sa fiu cu el/ea, nu este o nevoie ci o dorinta.
Nu te lasa purtat(a) de ganduri practicand anticipari negative.
FEAR
False
Expectations
Appearing
Real
Sa fii cu tine inseamna si:
Savureaza-ti micul dejun. Cand mananci, mananca! Cand citesti, citeste si cauta sa intelegi! Cand muncesti, munceste! Cand inveti, invata si retine! Da 100% in tot ce faci!


Sa fii inconjurat(a) de prieteni poate fi placut si benefic, nu doar un mod de a-ti umple un gol sau sa depasesti frica de singuratate. 
Totusi ziua are 24 de ore indiferent cum vrei sa folosesti acest timp.
Prea mult timp acordat nevoii de socializare poate insemna insa irosire si curand vei descoperi ca nu-ti mai ramane timp pentru altceva, ori ca viata ta este searbada. Relaxare nu inseamna doar iesiri cu prietenii. Cu cat vei cauta diverse modalitati de relaxare cu atat mai mult vei intelege ca nu esti limitat la iesirile la suc/gratar/bere/club cu prietenii ci ca exista posibilitatea sa faceti drumetii, sa formati echipe si sa jucati (si sa va amuzati) in aer liber tenis, fotbal, volei,baschet,etc.

Te-ai relaxat? Bun, intoarce-te la treburile tale si da 100%

Sa fii cu tine inseamna inclusiv disciplina pentru ca Libertate inseamna sa fii disciplinat.

Poti avea libertate financiara fara disciplina? Daca iti spui ca ai libertate financiara, raspunde la aceste intrebari : 
- Cati bani iti ingadui sa cheltuiesti pe zi/ pe saptamana/pe luna pentru a te relaxa/distra?
Cati bani iti ingadui sa cheltuiesti pe zi/ pe saptamana/pe luna pentru a te instrui, a te dezvolta personal si profesional?

Fiecare om are nevoie de relaxare cat si  de dezvoltare personala, educatie, formare continua insa nu in unitati de timp egale. Ideal ar fi sa nu cheltuiesti mai mult de 5% din venitul lunar pentru distractie/relaxare/deconectare intr-o luna.
In cazul in care nu investesti in dezvoltare personala si profesionala un procent de 10% din venit probabil ca nu ai inteles ca in viata poti doar sa stagnezi sau sa evoluezi.

Categoric nu evoluezi irosind timp pe Facebook cu prietenii virtuali, insa poti face schimb de informatii pe acest site de socializare si, da, ele iti pot aduce crestere prin valoarea continuturilor impartasite.
Sa citesti 30 de minute pe zi poate fi un bun exercitiu de disciplinare, crestere si eviti procrastinarea. Vorbim de procrastinare cand alegi sa citesti o zi intreaga, desi ai multe de facut in acea zi.
Cand procrastinezi sau iti irosesti timpul vorbind la telefon cu orele/ jucandu-te la calculator nu esti cu tine.
Sa fii cu tine poate insemna sa-ti fii fidel tie si sa-ti urmaresti obiectivele indiferent ca ele sunt profesionale, relationale, financiare ori tin de implinirea familiala.

Sa fii cu tine mai poate semnifica sa nu ingadui nimanui sa-ti taie aripile.

Deseori cei care ne taie aripile sunt parintii, stiu ca suna trist, insa  o fac din frica de pierdere. Si tot asa se intampla si cu partenera/partenerul de viata care iti cere  sa-ti desfiintezi conturile de socializare,etc.

 Nu renunta la tine! Fii cu tine in orice moment al vietii tale. Renuntarea pare solutia cea mai la indemana insa este paguboasa asa ca te sfatuiesc sa nu renunti la tine. Iti recomand  sa iti flexibilizezi gandirea, sa promovezi respectul de sine si sa aduci valoare in viata ta si a celor dragi.
Sa fii cu tine inseamna sa-ti dai voie sa fii tu cel/cea care vrei sa fii.

Sa fii cu tine inseamna sa nu te lasi definit de altii si de asteptarile altora ( parinti, partener(a) de viata, prieteni, frati, rude, sa). Intre un calculator si creierul uman  sunt multe asemanari, in sensul ca si creierului trebuie sa-i adaugi informatii si sa stergi informatii cand acestea nu-ti mai sunt utile. Sa-ti dai voie inseamna sa-i dai creierului OK.
Da DELETE interdictiilor  si schemelor cognitive inculcate de familie ori de societate pe vremea cand erai copil. Acelea aveau rostul, in viziunea lor,  sa te protejeze ori sa se protejeze pe ei. Nu te supara pe ei, atat au putut sau  asta au invatat. Multe dintre frici sunt  inculcate de catre parinti, bunici, educatori  si profesori; printre acestea se regasesc bataia, pedeapsa, umilirea.

Sa fii cu tine inseamna sa-ti porti de grija tu singur(a). Si am o veste minunata: Poti sa faci asta!

Multumesc surselor mele de inspiratie, pacientilor mei si celor care au oferit feedback. Cititorule, articolele de pe acest blog sunt scrise cu intentia de a te ajuta. Trimite-le prietenilor tai si ajuta-i la randul tau. Iti multumesc.