joi, 19 iulie 2012

Atragem ceea ce respingem

Umilirea si rusinea se regasesc in ” a avea” si “ a face”

Va propun sa abordam azi umilirea, pentru ca persoanele grase sunt/ se simt adesea umilite indeosebi de standardele impuse de media, de pretentiile angajatorilor ce vizeaza aspectul fizic, de greseala fundamentala de a ne compara cu altii.
 Tot umilite sunt/ se simt si persoanele care nu-si permit imbracaminte noua, de firma sau de buna calitate. 

Excesul ponderal si hainele sunt la vedere, trairea umilintei si a rusinii este interioara. Dar iata de unde vin aceste suferinte, pe cat de trist pe atat de adevarat,cel mai frecvent cei care te umilesc sunt parintii sau cei care indeplinesc acest rol.
Cei care nu au avut parte de experiente umilitoare traumatizante  in familie vor trece mult mai usor   peste rautatile colegilor /ale prietenilor/ societatii.
Umilinta incepe de la varste fragede, inca de cand invatam sa mancam singuri si ne patam hainutele, iar mama ne cearta. Umilinta continua la scoala cand colegii se amuza pe seama tunsorii tale sau deja esti "grasul" sau "grasa de la clasa a V-a". Nici "prietenii" nu te iarta cand apari cu ceva nou.
Cel umilit simte tristete si dezgust, ofteaza si incearca sa-si aline durerea cu ceva dulce. Sa nu credeti ca doar parintii si colegii    te umilesc, ci uneori si dascali neinspirati.
Ex : In clasa intai D.B. scria urat, iar dna invatatoare l-a plimbat prin toata scoala cu caietul agatat de gat sa vada toti ce urat scrie el. L-am cunoscut cand avea deja 18 ani si era supraponderal. Inca o ura pe acea invatatoare si mai mult de atat pentru el scoala a fost un calvar. A refuzat permanent sa scrie de mana si evita in continuare aceasta activitate.
 Parintele care se ocupa de dezvoltarea fizica a copilului, prin atentia care i-o acorda copilului, prin controlul exercitat si/sau prin supraveghere excesiva poate inocula acestuia sentimente dureroase
Umilinta poate veni din impunerea actiunilor, a ritmului, a dietei sau chiar printr-un control riguros asupra activitatilor persoanei. Pedepsele, limitarea dreptului copilului de a se misca ori de a actiona dupa cum simte poate deveni frustranta, stanjenitoare.
Comportamentele resimtite dureros de copil se vor ascunde in spatele unui scut de protectie: un brau de grasime, pentru inceput..
Azi durere, maine durere, cel umilit se obisnuieste cu aceasta stare pe care inconstient incepe sa o atraga si chiar daca spune ca nu-i place asta, comportamentul de tip masochist incepe sa se contureze- la inceput prin refugiul in mancare(frecvent), mai tarziu acceptand situatii umilitoare( f frecvent) sau ajung sa fie atrasi catre BDSM si asta pentru ca rana de umilire se activeaza si se manifesta si la nivelul sexualitatii. Rana de umilire necesita vindecare pentru a avea o viata sexuala implinita, altfel persoanele afectate intampina dificultati
De multe ori rana de umilire este insotita si de rana de abandon, care se manifesta in relatia cu parintele de sex opus. Printre multe altele o relatie disfunctionala cu parintele de sex opus se va reflecta in viata sexuala, precum si in alegerea partenerului care va semana izbitor cu parintele de sex opus.
Ex :C.C. a plecat de acasa pentru ca nu mai suporta situatiile umilitoare (certurile dintre parinti, alcolismul tatalui, bataile, pedepsele precum si refuzul mamei ei de a divorta de cel care le-a torturat).
Toleranta fata de anumite situatii dureroase si umilitoare poate sugera ca dependentului ii place suferinta, desi nu recunoaste acest lucru. Marele numar de femei care traiesc cu un alcoolic sau care sunt batute, confirma ipoteza.  Suferinta la ideea de a-si parasi partenerul este mai mare decat aceea de a indura ceea ce traieste. Dependentul, care este in parte si victima, repeta un tipar a ceea ce a refuzat sa accepte in familia de origine. Dependentul de suferinta si de pedeapsa are de obicei rani adanci, nevindecate, provocate de comportamentul parintelui de sex opus.
Tanara, CC, se lupta azi cu cateva dintre aspectele semnalate mai sus, pe de o parte isi cauta stapan (recunoaste atractia BDSM cautand situatii pentru a retrai umilirea la nivel emotional), pe de alta intampina dificultati in viata sexuala si in gasirea partenerului potrivit alaturi de care sa-si intemeieze propria familie, se lupta cu excesul ponderal, isi uraste tatal - atragem ceea ce respingem- spuneam mai sus.

Adesea auzim : Eu nu voi face copilului meu ce mi-a facut mie mama/tata si persoana care face asemenea afirmatii va repeta intocmai comportamentul indezirabil al mamei /tatalui .

Este de dorit sa nu repetam tiparele comportamentale invatate de la parinti, insa pentru asta este necesar sa constientizam ca atragem ceea ce respingem si sa vrem sa vindecam acele rani care au condus la un mod de viata care nu ne multumeste.

Multumesc celor care au inspirat scrierea acestui articol si celor care au oferit feedback.


Un comentariu:

  1. Da, asa e, fugim sa scapam de ceea ce ne este, deja, in singele comportamental.

    Ceea ce stim este usor de accesat! Si aici organismul nostru, fiinta creier-corp, ne joaca asa cum stie el: calea accesata e cea a minimului consum de energie.

    Nu ma mira ca e natural sa facem ce au facut parintii nostri.

    De fapt, daca realizam ca sintem prinsi in mrejele familiei, cu bune si cu rele, vom putea sa aducem schimbari in propria viata.

    Da, " este de dorit sa nu repetam tiparele" dar asta se obtine cu un cost. Care poate fi emotional sau material sau cine stie de ce natura.

    Dar cred ca pretul platit merita!!

    RăspundețiȘtergere