Victima - este dominata de sentimentul ascuns al rusinii.
Persecutorul - este dominat de furie.
Salvatorul - este dominat de vinovatie.
Rolurile se pot schimba astfel ca Victima perfecta este de fapt cel mai bun Calau( Persecutor) al Salvatorului sau , care intra in rol de Victima.
Desigur recunoasteti aici povestea rudei bolnave (copil, mama, tata, sot, sotie sau pe dumneavoastra insiva) care a reusit, prin toanele, capriciile, nemultumirile ei, sa va transforme in Sclavul (Victima) mofturilor sau fricilor respectivei rude. Ati vrut sa ajutati si acum din Salvator va vedeti in postura de Victima.
Lista poate cuprinde, desigur prieteni, colegi, vecini sau alte persoane cu care intram in relatie.
Cand intrati in rolul Salvatorului asigurati-va daca Victima vrea cu adevarat sa iasa din acea situatie. S-ar putea sa nu vrea, iar daca nu vrea e bine de retinut ca va intra rapid in rolul de Calau al dumneavoastra.
Apoi va urma jocul psihologic al invinuirii. Cum Salvatorul este dominat de sentimentul de vinovatie, va fi extrem de sensibil la acuzatiile Calaului sau, si va suferi mult intrand in rolul de Victima.
Pentru ca am vorbit de Jocul psihologic al invinuirii, iata cand Persecutorul face acest joc:
-cand vrea sa se protejeze pe sine;
-cand vrea sa evite niste neplaceri;
-pentru a iesi basma curata dintr-o situatie;
-pentru a-si pastra reputatia de persoana buna, cumsecade, perfecta;
-pentru a evita sa admita ca a gresit;
-de frica sanctiunilor( in cazul in care ar recunoaste cinstit);
-cand nu vrea sa fie dat in vileag;
-cand vrea sa faca rau altor persoane;
-pentru a castiga timp de gandire;
-pentru a-si pastra, in fata altora, imaginea de persoana buna, corecta ce si-a faurit-o;
-pentru a castiga simpatia celorlalti.
Subliniez ca oricine este interesat poate iesi din acest triunghi psihologic vindecand Salvatorul interior, Calaul interior si Victima interioara.
Cine ne impiedica sa ne vindecam? Stapana capcana: FRICA.
Frica de a pierde privilegiile de care ne bucuram cand suntem bolnavi, ne mentine in boala, adica in rolul de victima.
Frica de a ne pierde iubitul (o persoana draga), Frica de abandon, frica de a fi respins ne poate determina sa intram in oricare din cele 3 roluri.
Deseori ni se aduc laude pe care le respingem ( rusinea din noi ne spune Nu le meriti); alteori avem dovezi de iubire pe care le punem sub semnul intrebarii( Eu stiu ca nu merit sa fiu iubit(a), probabil ca urmareste ceva spune Autosabotorul interior) si respingem iubirea. Cu toate ca ne dorim sa fim iubiti, apreciati, valorizati atunci cand primim toate acestea o frica greu de explicat ne cuprinde fiinta si devenim persecutori pentru persoana care ne arata iubire. Frica din noi ne face sa ne inchidem in noi insine adica sa ne limitam.
Bulimia, Alcoolismul, abuzul de dulciuri/bauturi tip cola sunt forme de distrugere si sabotaj, sunt modalitati prin care ne satisfacem setea de iubire, setea de caldura, setea de recunoastere.
Considerati cele de mai sus a fi vicii? In acest caz este bine de stiut ca viciile au o istorie, si ca niciuna nu este mai demna sau mai putin demna decat alta.
Pentru a trai bine in prezent si pentru a-ti fauri un viitor asa cum iti doresti, impaca-te cu trecutul tau.
Pentru a te intelege cu ceilalti ai nevoie sa te impaci mai intai cu tine.
Daca ai sentimentul ca ai incercat tot si cu toate astea nimic nu merge atunci te afli inchis(a) in inchisoarea propriilor temeri.
Solutia este sa devii constient(a) de autosabotajul interior, de autocritica excesiva, de autodistrugere in toate formele ei cele mai subtile astfel incat sa te redefinesti ca persoana. Cunoscand modul in care te autosabotezi vei putea renunta la acele tipare comportamentale si vei face alegeri noi pe alte baze favorabile scopurilor tale.
Cititorule, articolele de pe acest blog sunt scrise cu intentia de a te ajuta. Trimite-le prietenilor tai si ajuta-i la randul tau. Iti multumesc.
Cititorule, articolele de pe acest blog sunt scrise cu intentia de a te ajuta. Trimite-le prietenilor tai si ajuta-i la randul tau. Iti multumesc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu