vineri, 8 august 2014

Mancarea din postura de prieten

           O viata trista si monotona se reflecta in nevoia noastra de a manca ceva deosebit.
           Nesiguranta se regaseste in nevoia de a manca alimente consistente.
          
           Este o atitudine de psihologie pozitiva sa te imprietenesti cu alimentele. Dar pentru a te imprieteni cu ele trebuie sa le cunosti si sa faci unele alegeri potrivite tie.

Lipsa de educatie si instruire in nutritie a condus la o intelegere eronata a nutritiei.

Nicio lege nu poate sa suplineasca grija noastra fata de noi. Ingrijindu-ne sa mancam sanatos ne pastram sanatatea corpului, mintii si sufletului.

Alimentele culturale sunt diferite de alimentele naturale. Alimentele culturale sunt acele alimente create de noi dupa criterii ce nu sunt in acord cu nevoile noastre.
Alimentele noi , foarte chimizate si foarte procesate nu sunt bine acceptate , nici digerate de organismul uman.

Naturale sunt alimentele integrale, care sunt alcatuite din nutrienti si non-nutrienti combinati calitativ si cantitativ. Omul , la nivelul caruia se instaleaza efectul de Matrice alimentara naturala adapteaza si modeleaza dieta si stilul de viata.


„Mamaliga se mananca cu branza si smantana, nu se mananca disociat”- spunea dr. Mihaela Bilic in cadrul unui seminar la care am participat la finele anului 2011. O aprob in sinea mea si ma felicit ca am participat la seminarul de nutritie sustinut de  Prof dr Mencinicopschi unde am aflat ca malaiul macinat la moara de piatra este sanatos si benefic unei bune digestii, spre deosebire de mamaliga instant preparata dintr-un malai foarte fin.
De la Michel Montignac am aflat ca smantana de casa este sanatoasa, deci ca-n emisiunea TvR „ o data in viata” putem sa ne permitem sa ne facem o pofta oferindu-ne „o portie mica” de mamaliga cu branza si smantana. Lasand gluma de-o parte cert este ca din cand in cand ne putem permite sa ne satisfacem o pofta pentru ca altminteri cura de slabire iti consuma multa energie si te opreste sa te bucuri pentru ceea ce esti si pentru viata ta.
Pentru cei care se straduiesc sa slabeasca si reusesc este important sa afle ca meritul este al lor, nu al nutritionistului, nu al psihologului.

Una dintre conditiile de reusita alaturi de perseverenta  este sa avem asteptari realiste si sa nu uitam ca metabolismul incetineste cu varsta. Din acest motiv se poate intampla sa nu slabesti chiar respectand cu sfintenie un anume regim.
Abordand lucrurile din perspectiva activitatii metabolice, dr Bilic afirma : „la 45 de ani ar trebui sa mancam cam jumatate din cat/ce mancam la 20 de ani”.  In cazul femeilor grasimea ginoida se depoziteaza de la talie in jos si este genul de grasime care se da jos foarte greu si cu multa miscare, efort fizic sustinut. Celulele adipoase nu mor, ele se dezumfla si se umfla, avand capacitatea de a se mari nelimitat. Numarul adipocitelor dezvoltate in copilarie se pastreaza pe toata durata vietii.  Parintii sa ia aminte si sa-si aminteasca  ori de cate ori isi forteaza copiii sa manance.
Va mai amintiti cand erati fortati sa mancati tot din farfurie?
 Iata pretul pe care il platiti acum!
 Nu faceti, la randul vostru copiilor vostri, ceea ce vi s-a facut voua.
O alta conditie pentru a slabi este sa identificam si sa corectam greselile pe care le facem cand preparam mancarea si umplem farfuria cu portii mari. Acolo unde familia se reuneste la masa este recomandabil ca portiile sa fie in acord cu nevoile fiecaruia nu cat il tine burta.  Cand suntem atenti la corpul nostru stim cand este prea mult, dupa cum si hainele ne arata ca am pus un kilogram .
Dr M Bilic recomanda: „ideal este sa punem limite si sa tinem lucrurile sub control” si continua : „orice lucru interzis acum va fi pana la urma dorit”.

Sintetizand :
- Este indicat ca dieta sa fie strict personalizata pentru ca doar astfel raspunde nevoilor individului.  Va puteti bucura de dieta inlocuind alimentele care nu va plac pentru ca nu veti slabi fortandu-va sa mancati ceea ce fie nu tolerati digestiv, fie nu apreciati gustul.

 O dieta echilibrata este alcatuita din alimente integrale care contin urmatorii nutrienti:
- Proteine de origina animala  si vegetala. Proteinele de origina animala contin enzime, care au rol structural si functional. Proteinele vegetale se gasesc in leguminoase (fasole, mazare, bob, linte,soia) Cerealele si leguminoasele nu contin toti cei 50 de nutrienti esentiali de care corpul are nevoie si nu ii poate furniza singur. Altfel spus includeti carnea in dieta dumneavoastra, iar daca nu va place mancati peste( hering, sardina, macrou, cod- satisfac si nevoile de Omega 3).
- Glucide. Glucidele furnizeaza energie; avem glucide bune - glucoza (fructoza din fructe , lactoza din lapte) si rele (zaharul alb sau brun, siropul de porumb).
  - Fibre alimentare- sunt tot glucoza, cu rol important in organism pentru ca potolesc absorbtia grasimilor si a glucidelor  si rezolva constipatia nefiind digerate de organism.
- Lipide(grasimi). Impartite si ele in  bune (acizii grasi poli-nesaturati, de origine animala si acizii grasi mono-nesaturati) si rele ( grasimile saturate ).
 „Evitati grasimile saturate”(grasimile rele) spun toti specialistii din lume, medici nutritionitti, diabetologi, cardiologi, care s-au pus de acord in privinta mancarurilor grase. Exista un numar impresionant de publicatii stiintifice care atesta nocivitatea grasimilor saturate pentru organismul uman.


Ce sunt grasimile alimentare  si rolul lor

Grasimile alimentare reprezinta o grupa de alimente importante in cea ce priveste aportul energetic. Grasimile furnizeaza corpului acizii grasi esentiali: acidul linoleic, linolenic, arahidonic si constituie un vehicul pentru vitaminele liposolubile: A, D, E si K.
Grasimile cresc sapiditatea  meniului conferind un gust placut, apetisant, cu atat mai agreabil cu cat  grasimea este mai fin emulsionata.
Grasimile intarzie absorbtia  si miscarile peristaltice  dand astfel senzatia  de satietate prelungita, altfel spus „tin de foame”.

Prin prajire grasimile se descompun intr-o serie de compusi chimici toxici pentru organism. Asimilarea grasimilor este perturbata cand acestea sunt amestecate cu glucide rele si in consecinta o importanta cantitate de energie este stocata sub forma grasimilor de rezerva.

Auzim adesea despre pericolul reprezentat de colesterolul mare, dar nu prea am vazut sa se specifice ca 70% din colesterolul sanguin este fabricat chiar de organismul nostru, in ficat. Facand un simplu calcul descoperim ca numai 30% din colesterol este adus prin alimente.
Mai mult decat atat, cand aportul de colesterol alimentar scade la 20%, organismul trebuie sa produca 80% colesterol obligand ficatul sa compenseze diferenta. Acest fapt poate conduce la aparitia calculilor in vezica biliara. Cine a avut parte de litiaza biliara si de colici biliare sigur isi aminteste cu neplacere de acele momente. Desigur ca nu toti aflam cauzele care au condus la acele efecte nedorite.  In general nu ne documentam, lasam pe fiecare sa-si faca meseria.
Este bine sa retineti: toti avem nevoie de lipide; ele au rol multiplu in metabolism: au o functie energetica, structurala si folosesc, totodata, la producerea unor hormoni , etc.


Inchei prin a sugera:
- sa reflectam atunci cand partenera/partenerul de viata sau parintii ne impun sa mancam ceea ce le place lor pentru ca aceasta ar fi o dovada de iubire;
- sa fim atenti cum ne simtim dupa ce am mancat un aliment nou sau un fel de mancare pregatit intr-un anume fel. Numai pentru ca celorlalti le-a placut sau nu le-a facut rau , nu sunt argumente pentru ca noua sa ne placa ori sa digeram cu usurinta ceea ce tocmai am ingurgitat.
- sa fim deschisi dar prudenti la combinatiile alimentare, de regula cele mai periculoase. Cu cat o mancare contine mai multe ingrediente cu atat va fi mai greu de digerat.



Sa aveti o viata plina de culoare si multa incredere in mesajele corpului vostru!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu