vineri, 27 august 2010

ASCULTÃ-TI CORPUL PRIETENUL TÃU CEL MAI BUN- capitolul 5


CAPITOLUL 5 :CAUZÃ SI EFECT

Legea cauzei si efectului este aceeasi cu legea „actiune/reactiune”, care spune: „Culegi ceea ce ai semãnat”. Se mai numeste si „bumerang” pentru cã tot ce „lansezi” revine la tine. Este o lege importantã si trebuie sã tii seama de ea în orice împrejurare. Ea te va ajuta sã devii stãpân pe destinul tãu.
Întotdeauna, în mod inevitabil, cauza antreneazã dupã sine efectul. Este o lege imuabilã pe care o regãsim pe toate planurile – fizic, psihic, mintal, cosmic si spiritual.
A nu crede în ea e la fel de lipsit de sens ca a nega legea gravitatiei si a te arunca de pe o clãdire de 60 de etaje, sau a bea un pahar cu otravã crezând cã nu te vei otrãvi pentru cã lichidul din pahar pare inofensiv.
Legea „cauzã/efect” este ireversibilã. E firesc sã crezi cã, dacã semeni morcovi, vei culege morcovi si nu cartofi. Acelasi fenomen se produce si în viata ta. Culegi ceea ce semeni. Toate urmãrile de aici ti se trag. Tot ceea ce culegi a fost semãnat de gândurile tale constiente si inconstiente.
Ti-as putea cita mii de exemple în acest sens. În prezent, ai putea trãi într-o casã în valoare de o jumãtate de milion de dolari? Nu. Nu e pentru tine, e numai pentru cei bogati? Exact. Este suficient pentru a culege ceea ce gândesti. Dar cum se face cã sunt atâtia care trãiesc în castele? Existã mii de milionari. De ce ei si nu tu? Pur si simplu pentru cã ei cred în asta.
Te tenteazã sã pleci într-o cãlãtorie pentru un an? A, nu! Asta nu se face! Nu ai timp, nici bani! Atunci, asta vei culege. Rãmâi acolo unde esti.
Crezi cã ai o boalã ereditarã? Da? Ah, da, îmi dau seama. Nu ai de ales. Ai diabet, ca tot restul familiei. Nu vei recolta niciodatã altceva pentru cã ai acceptat în mod inconstient ideea cã aceastã boalã e ereditarã. Stii cã e dovedit faptul cã existã foarte putine boli ereditare? Singura pe care eu o recunosc într-adevãr este modul de a gândi transmis din generatie în generatie…
„Nu pot. Nu sunt în stare”; iatã cel mai bun mijloc de a trece pe lângã succes!
Legea cauzã-efect actioneazã la fel asupra tuturor. Fie cã esti sãrac, bogat, papã, cersetor, bãrbat, femeie, copil, aceastã lege existã pentru fiecare dintre noi. Si, de fiecare datã când i te împotrivesti, tu esti cel care suportã consecintele.
A fi capabil sã cunosti efectul pe care-l provoacã o cauzã este o dovadã de mare întelepciune.
Dacã-ti petreci viata lenevind si asteptând sã-ti pice totul din cer, n-ai sã culegi niciodatã aceleasi lucruri ca cel care inventeazã si munceste continuu. Sunt atâtia oameni preocupati sã-i invidieze pe altii, sã contemple succesul pe care-l au, resemnându-se cu gândul cã ei nu vor avea niciodatã aceastã sansã. Ei vor culege ce au semãnat, mai precis, nimic.
Dacã nu culegi destulã dragoste în viata ta, cine a uitat s-o semene? Dacã nu te bucuri de toatã afectiunea pe care o doresti, cine a uitat s-o semene? A-ti demonstra afectiunea prin gesturi nu va determina în mod automat o recoltã bogatã de dragoste. Totul depinde de felul în care o faci. Aici este vorba de adevãrata afectiune, adevãrata dragoste, cea pe care o dãruiesti din inimã, fãrã a astepta nimic în schimb. Nu poti culege ceva din inima altora dacã iubesti cu capul.
Dacã vrei sã schimbi efectele si reactiile din viata ta, tot ce ai de fãcut e sã schimbi cauza. Observã ceea ce culegi si adu-ti aminte ce ai semãnat. Inevitabil, vei gãsi cauza.
Poti verifica legea cauzã-efect prin teste simple: dacã te apropii prea mult de foc, o sã te arzi; dacã tii în mânã un cub de gheatã, îti îngheatã degetele. Poate este prea simplu! Dar aceastã lege importantã nu e cu nimic mai complicatã.
Orice ai face, reactiunea e la fel ca actiunea, tot asa cum efectul e totuna cu cauza si ceea ce recoltezi e totuna cu ce ai semãnat. Omul îsi complicã deseori viata în fata simplitãtii. Se îndoieste, îsi face griji si se simte derutat pentru a se regãsi, în final, tot în punctul de plecare. Si, pe tot parcursul acestui drum, s-a confruntat cu o multime de lucruri neplãcute pe care le-ar fi putut evita dacã ar fi cãutat de la început în el însusi. Rãspunsul este întotdeauna acolo.
Dacã anumite situatii se repetã în mod regulat, fãrã sã poti întelege ce se întâmplã, acceptã ideea cã aceastã recoltã a fost semãnatã de tine, probabil chiar din fragedã copilãrie. Ai decis încã de atunci sã te ascunzi în tine însuti, iar astãzi continui sã culegi aceleasi rezultate. Aceastã recoltã se poate manifesta printr-o sãnãtate fragilã, diferite boli, violentã etc. Tu nu-ti aduci aminte de aceste decizii pentru cã ele sunt practic întotdeauna luate în mod inconstient.
Totusi, nu e nevoie sã te întorci atât de mult în timp pentru a încerca sã întelegi. Nici mãcar nu e nevoie sã încerci sã întelegi. Poti uita trecutul si sã începi de azi o viatã nouã. Dacã vrei, poti schimba efectul din viata ta schimbând cauza chiar din aceastã clipã. Decizia îti apartine. Dacã te hotãrãsti cã de acum înainte vrei sã culegi dragoste, poti începe sã semeni când si unde vrei. Nu te mai preocupa de trecut si de cauzele care s-au pus în miscare. Nu mai cãuta sã afli care situatie a produs cutare sau cutare efect. O iei de la început. Uitã trecutul; acestea nu sunt decât experiente pe care le-ai trãit.
Seamãnã ceea ce doresti sã culegi. Dacã vrei sã trãiesti în bogãtie, începe sã te gândesti la bogãtie. Pretinde cã esti bogat si cã ai toti banii de care ai nevoie. Ce vei face acum? Vei merge sã mãnânci într-un mic restaurant amãrât sau vei prefera unul de prima clasã? Dacã îl alegi pe acesta din urmã, asta trebuie sã faci! O sã-mi spui cã n-ai destui bani si cã, dacã vei merge la restaurant, n-o sã mai ai cu ce plãti chiria. Acum vezi cauza pe care ai pus-o în miscare prin aceste cuvinte? Ai spus cã vei avea bani sã-ti plãtesti chiria si chiar asta ti se va întâmpla. Trebuie sã te „programezi” încontinuu afirmând: „Sunt bogat; îmi merg toate din plin; nu stiu de unde va veni aceastã bogãtie, dar e toatã numai pentru mine.”
Nu e nevoie sã mergi pânã la extreme. Începe cu mici realizãri, stiind precis ce vrei sã culegi. Fii gata sã treci la actiune.
E foarte important sã treci la actiune pentru a obtine reactiunea doritã. Dacã rãmâi acasã si pãstrezi totul în mintea ta, rezultatele vor veni foarte greu. Trebuie sã pui energie în ceea ce faci, trebuie sã te misti.
Dacã îti doresti o garderobã nouã, aruncã hainele pe care nu le mai vrei, pretextând cã faci loc în dulap pentru ceea ce vei cumpãra. Începe, treptat, sã cauti lucrurile pe care le doresti într-adevãr.
Fãrã îndoialã, te gândesti: „Ar fi prea frumos sã fie adevãrat; e aproape imposibil sã mi se întâmple asta”. Vezi care e cauza pusã în miscare? Fii constient de toate gândurile tale. Ce gândesti citind aceste gânduri? Crezi în ceea ce spun? Esti gata sã trãiesti în acest fel sau mai ai încã îndoieli? Dacã te îndoiesti, nu vei obtine niciodatã ceea ce vrei.
Dacã vrei sã ai mai multi prieteni, sã fii în mijlocul oamenilor si sã ai o viatã activã, începe prin a întreprinde ceva în acest sens. Gãseste-ti prieteni; aproprie-ti oamenii, vorbeste cu trecãtorii de pe stradã, oriunde te-ai afla. Fã asta în fiecare zi. Astfel vei pune o nouã cauzã în miscare.
Deci, începi prin a vizualiza ceea ce vrei; apoi treci la actiune, încredintat cã vei obtine ceea ce vrei. Recolta nu e mereu instantanee; de aceea, perseverenta e un atribut indispensabil al fiintei umane.
Legea cauzã-efect existã pentru fiecare om. Ea te face sã culegi ceea ce ai semãnat. Atunci, de ce sã cauti sã te rãzbuni sau sã pedepsesti pe cineva? Ne supãrãm, nu ne mai vorbim; ne îmbufnãm, ne simtim jigniti, ne înfuriem, ne spunem prostii; vrem sã-l schimbãm pe celãlalt, sã-i arãtãm cã ... etc. Asta înseamnã: „Eu sunt Dumnezeu si tu nu esti; o sã-ti arãt cum sã fii!” Dacã tu esti Dumnezeu, celãlalt este de asemenea Dumnezeu. Dacã ti s-a fãcut o nedreptate, nu tu esti în mãsurã sã pedepsesti. Omul nu are dreptul sã facã asta. Legea cauzã-efect se va ocupa de cealaltã persoanã potrivit intentiilor pe care le are fatã de tine. Îl va face sã culeagã ce a semãnat. De aceea, e important sã ne ocupãm numai de treburile noastre si sã învãtãm sã-i acceptãm pe oameni asa cum sunt.
Exercitiul din acest capitol constã în a face o listã cu lucruri pe care sã le obtii – mâine, sãptãmâna viitoare sau chiar anul urmãtor. Gândeste-te cã poti avea tot ce-ti doresti. Nu e nici o limitã pentru cã tot ce existã pe Pãmânt a fost creat pentru fiecare dintre noi. Deci, scrie ce vrei sã culegi si treci la actiune încã de pe acum.
În urmãtoarele trei zile, încearcã sã devii mai constient de atitudinile tale negative care te pot împiedica sã obtii ceea ce vrei. Transformã-le în gânduri pozitive.
Iatã afirmatia pe care trebuie sã o rostesti cât mai des posibil:

ÎNCEPÂND DE ACUM, SEMÃN SI CULEG CU GÂNDURILE, CUVINTELE SI ACTIUNILE MELE NUMAI CEEA CE-MI ESTE BENEFIC.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu